Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombă: Un candidat la primărie încearcă să se eschiveze de răspundere penală

justitie secret

Spun unii că am putea asista la cel mai fierbinte final de campanie din istoria alegerilor postdecembriste.

Potrivit unor surse neoficiale din anturajul deputatului Mircia Muntean, acesta s-ar pregăti să plece din țară pe data de 28 mai.

Sursele nu au indicat și destinația sau durata ieșirii din țară a parlamentarului devean, însă există un element care dă naștere unor speculații și scenarii incredibile: pe data de 30 mai este programat un nou termen în procesul pe care Mircia Muntean îl are la Înalta Curte de Casație și Justiție – în care este trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Surse judiciare au confirmat pentru Hunedoara Liberă că nu este exclus ca magistrații să se pronunțe în acest dosar în curând, iar acest fapt alimentează bârfele că Mircia Muntean ar încerca să se facă nevăzut.

Aceleași surse judiciare susțin că, dacă va fi găsit vinovat, Mircia Muntean va fi nevoit să execute pedeapsa de 4 ani de închisoare pe care a primit-o în primul dosar în care a fost judecat (este vorba despre pedeapsa pentru abuz în serviciu). Mai mult, sursele noastre susțin că pedeapsa ar putea fi executorie, chiar dacă va fi supusă unui recurs (fiindcă este deja condamnat și se află în perioada de probațiune).

Cu alte cuvinte, sursele susțin că Mircia Muntean ar putea fi încarcerat de îndată dacă instanța dispune. În lumina acestor informații, este de urmărit ce va face deputatul în zilele următoare, scrie hunedoaraliberă.ro.

Fapta lui Mircia Muntean poate fi pedepsită cu închisoarea

Potrivit Noului Cod Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

Libertatea lui Mircia Muntean e în mâinile judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție.

Care sunt acuzațiile aduse de procurori

Potrivit unui comunicat al Parchetului, „la data de 30 octombrie 2014, organele de poliție din cadrul municipiului Deva au fost sesizate cu privire la faptul că, în zona aflată în intersecția semaforizată dintre str. Zarandului și str. Mihai Viteazu, pe banda 1 de circulație a sensului de mers Sibiu — Arad, s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate mai multe autoturisme, dintre care unul era condus de Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva.

Din probele administrate în cauză, a reieșit că Mircia Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staționare la culoarea roșie a semaforului, venind din spatele acestora și nereușind să oprească la timp autoturismul la volanul căruia se afla, ulterior îndepărtându-se de zona accidentului. Mircia Muntean a fost descoperit, după aproximativ 20 minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere și dus la locul accidentului de către un polițist.

În buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Hunedoara, se atestă faptul că Mircia Muntean avea o alcoolemie de 1,30 gr la mie la prima probă de sânge recoltată, respectiv 1,10 gr la mie la cea de-a doua probă. Raportat la decizia nr. 732 din 16 decembrie 2014 a Curții Constituționale, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. 1 și 3 Cod penal, prin ordonanța din data de 10 martie 2015, s-a dispus recalcularea valorii alcoolemiei lui Mircia Muntean la momentul depistării în trafic, imediat după producerea accidentului, respectiv orele 18:30, în data de 30 octombrie 2014. Astfel, prin raportul de expertiză medico-legal al IML Timișoara, din data de 18 martie 2015, prin interpretarea retroactivă a alcoolemiei s-a concluzionat că la data de 30 octombrie 2014, la ora 18:30, inculpatul Muntean Mircea era în eliminare și ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,80 gr la mie. Actul medico-legal mai menționează că s-a constatat o neconcordanță între alcoolemia teoretică rezultată din datele de consum și valorile certe stabilite la analiză, neconcordanță ce denotă un consum real de băuturi alcoolice mai mare decât cel declarat”.

Prin același act, procurorii au dispus clasarea cauzei cu privire la comiterea de către Mircia Muntean a infracțiunii de părăsire a locului accidentului, motivat de faptul că în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.