Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson: Nu este clar dacă Mugabe a fost înlăturat de la putere

mugabe

Ministrul de Externe britanic Boris Johnson a afirmat că încă nu este clar dacă preluarea puterii de către armată la Harare marchează înlăturarea de la putere a preşedintelui Robert Mugabe, relatează Reuters. 'Nu putem spune cum va evolua situaţia din Zimbabwe în zilele următoare şi nu ştim dacă aceasta marchează căderea lui Mugabe sau nu', a menţionat Johnson în cadrul parlamentului britanic.

Marea Britanie, a continuat Johnson, a dorit întotdeauna ca cetăţenii din Zimbabwe să fie stăpâni pe soarta lor. El a asigurat că Marea Britanie va face totul pentru a se asigura ca alegerile care se vor desfăşura în această ţară anul viitor vor fi libere şi corecte. 'Vom face tot ce putem, împreună cu partenerii noştri internaţionali, pentru a ne asigura că aceste alegeri oferă o oportunitate reală tuturor cetăţenilor din Zimbabwe pentru a-şi decide viitorul', a indicat Johnson.

Ofiţeri ai armatei din Zimbabwe au anunţat că au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a elimina "criminali" apropiaţi de preşedintele Robert Mugabe, dar au dezminţit orice tentativă de lovitură de stat împotriva stăpânului absolut al ţării din 1980, notează AFP. Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe şi şeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreşedintelui ţării, Emmerson Mnangagwa, prezentat mult timp ca fiind succesorul său la conducerea ţării.

Fostul vicepreşedinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcţie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, 52 de ani. Figură controversată, aceasta are numeroşi opozanţi în cadrul partidului şi al guvernului. După destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziţia ideală pentru a-i succede în funcţie soţului său, notează AFP, conform Agerpres.

Aflat de 37 de ani în fruntea unui regim autoritar şi represiv, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, şi a sănătăţii sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil şi traversează o gravă criză economică, mai scrie agenţia menţionată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.