Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

“Botniţă” pentru hingherii de maşini.

Am depus săptămâna aceasta la Senat un proiect de lege care modifică Codul Rutier (OUG 195/2002) şi anume articolul de lege care reglementează situaţia în care poliţia poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

În urmă cu an de zile, o hotărâre mult aşteptată a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabilea că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar (normele de aplicare) nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Această măsură de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar ar trebui să fie reglementata de Guvernul României în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier.

Am observat că anumite administraţii publice locale se “agită” şi grăbesc Guvernul României să redacteze cât mai repede normele de aplicare în ceea ce priveşte dispunerea măsurii de ridicarea a vehiculelor staţionate neregulamentar.

Se doreşte redeschidea sezonului de "vânătoare".

Din acest motiv am decis să modific articolul de lege care reglementează cazurile în care poliţia poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Acest aspect nu are nicio legătură cu regulamentul de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar.

Nu va fi posibilă ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar până când Guvernul României nu va redacta normele de aplicare pentru dispunerea acestei măsuri. Aceste norme vor reglementa ceea ce reglementau hotărârile de consiliu local, adică cine se ocupa cu ridicarea vehiculului, care este procedura de ridicare, unde se face depozitarea şi cât costă, etc.

Acest proiect de lege NU elimina şi nu ar avea cum să elimine normele de aplicare pentru că acestea sunt expres prevăzute de lege – alin. (3), art.64.

Acest proiect de lege reglementează doar condiţiile în care poliţia poate să dispună măsura ridicării vehiculului.

Modificarea legislativă iniţiată de mine este o veste bună pentru toţi şoferii din marile oraşe.

În prezent articolul 64 din OUG 195/2002 specifică doar o singură condiţie pentru dispunerea ridicării vehiculelor şi anume că acestea să “staţioneze neregulamentar”.

Aceasta formulare este foarte vagă, dispunerea măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate neregulamentar trebuie să apară în cazuri bine justificate.

Limitarea dreptului de proprietate asupra unui bun, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, trebuie să reprezinte o măsură excepţională.

Cine doreşte să citească iniţiativa legislativă o poate face aici:

https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16b296FG.pdf

https://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16b296EM.pdf

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.