Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia deschide Cutia Pandorei

cutia pandorei

Un judecător al Curţii supreme federale din Brazilia a autorizat deschiderea unei anchete în cazul preşedintei suspendate Dilma Rousseff şi a predecesorului ei Luiz Inácio Lula da Silva pentru că ar fi făcut demersuri în vederea obstrucţionării unei investigaţii de corupţie, informează marţi canalul de ştiri GloboNews, preluat de Reuters.

Citește și: DOCUMENT- Răsturnare de situație în istorie: regele Mihai a ABDICAT de bună voie, în 1947

Citește și: Adriana Săftoiu, propunere neașteptată pentru candidații PNL

Potrivit GloboNews, decizia judecătorului Teori Zavascki îi permite procurorului general Rodrigo Janot să caute dovezi suplimentare că Dilma Rousseff a vrut să-l numească pe Lula într-un post din cadrul guvernului pentru a evita inculparea. În iunie, acelaşi judecător a interzis utilizarea unor înregistrări care demonstrau că actualul şi fostul preşedinte negociau numirea în guvern. 

Postul de televiziune, care nu precizează de unde a obţinut informaţiile, a mai menţionat că Zavascki a mai autorizat deschiderea unor anchete separate în cazul lui Aloizio Mercadante şi Jose Eduardo Cardozo, doi foşti miniştri ai preşedintei suspendate, pentru suspiciuni similare. 

Într-un comunicat de presă, biroul de presă al lui Rousseff a negat orice tentativă de a obstrucţiona justiţia, adăugând că investigaţia va permite "aflarea adevărului". 

Avocaţii lui Lula au comunicat într-un e-mail că fostul preşedinte "nu este responsabil de niciun act care ar putea fi catalogat ca o obstrucţionare a justiţiei". 

Decizia va creşte probabil presiunea asupra celor două figuri politice de prim-plan, al căror Partid al muncitorilor este afectat de scandalul mitelor pentru contracte cu statul, cunoscut în Brazilia ca "Operaţiunea spălătoria". 

Este prima dată când un judecător al Curţii supreme federale autorizează o investigaţie asupra preşedintei Rousseff, care urmează să primească un verdict în cazul în care este suspendată pentru manipularea conturilor statului la 25 august. Numai Curtea supremă federală poate autoriza anchete în cazul preşedintei Rousseff şi a miniştrilor, întrucât ei se bucură de imunitate. 

Luna trecută, un judecătorul federal l-a pus sub acuzare pe Lula pentru obstrucţionarea justiţiei în ancheta "Spălătoria". Potrivit motivării deciziei de la 30 iulie, Lula şi alţi cinci oameni au conspirat pentru a cumpăra tăcerea unui fost director la compania producătoare de petrol controlată de stat, Petroleo Brasileiro SA, care a fost implicată în scandal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.