Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breivik dă vina pe izolarea din închisoare pentru radicalizarea sa

Anders Behring Breivik

Extremistul norvegian Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, a afirmat joi că a devenit "mai radical" în timpul celor cinci ani pe care i-a petrecut în izolare în închisoare, relatează DPA şi AFP, conform agerpres.

"Am devenit mai radical. Am fost radical la început, însă în ultimii cinci ani am devenit mult mai radical", a declarat Breivik în depoziţia sa în cea de-a treia zi în care Curtea de Apel de la Oslo examinează apelul statului norvegian după condamnarea sa în primă instanţă anul trecut pentru tratament 'inuman' şi 'degradant', în special din cauza izolării prelungite a lui Breivik.

Citeşte şi: Norvegia îl acuză pe Breivik că îşi răspândeşte ideologia nazistă din spatele gratiilor

"M-am minţit singur până acum. Sunt foarte afectat de izolare şi radicalizarea este probabil cea mai gravă consecinţă a izolării", a mai spus extremistul de 37 de ani.

Totodată, Breivik, care a făcut marţi salutul nazist la începutul procesului prin care statul norvegian încearcă să obţină anularea unei decizii conform căreia i-ar fi încălcat drepturile prin ţinerea lui la izolare, a declarat că prin acest salut nu a intenţionat să ofenseze pe nimeni şi că a dorit doar să-şi demonstreze solidaritatea cu alţii. 'Acesta este motivul pentru care mă aflu aici, sunt motivat politic', a spus el, adăugând că prin 'lupta' sa a vrut întotdeauna să se asigure că 'naţionaliştii pe criterii etnice sunt incluşi în democraţii'. 'Nu am intenţionat niciodată să aduc ofensă altora', a insistat criminalul norvegian.

Pe 22 iulie 2011, deghizat în ofiţer de poliţie, Breivik i-a atacat timp de peste o oră pe participanţii la o tabără de vară a tinerilor laburişti pe insula Utoya şi a ucis 69 dintre ei, în majoritate adolescenţi. Mai devreme, el ucisese alte opt persoane detonând o bombă în apropiere de sediul guvernului de la Oslo.

Conform unui 'Nostradamus' italian, ninsoarea din ultimele zile anunţă sfârşitul lumii - FOTO/VIDEO

Condamnat în august 2012 la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare care poate fi prelungită pe termen nedefinit, Breivik dispune de condiţii confortabile în închisoare, având acces la trei celule dotate cu televizoare, jocuri video şi aparate de fitness.

Cu toate acestea, Norvegia a fost condamnată în aprilie anul trecut pentru tratament 'inuman' şi 'degradant', prin încălcarea Articolului 3 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, şi anume pentru izolarea prelungită a lui Breivik, care este încarcerat din motive de securitate departe de alţi prizonieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.