Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexit-ul provoacă UNITATE printre 'Cei 27': 'Trebuie să reglementăm problemele trecutului'

pixabay.com
brexit

Liderii UE vor revendica unitatea "Celor 27" cu ocazia unui summit, fără Marea Britanie, sâmbătă la Bruxelles, unde vor fi adoptate principiile directoare după care tabăra europeană se va conduce în negocierile asupra Brexit, comentează AFP.

"Există deja subiecte asupra cărora statele membre nu se înţeleg. Aparent, asupra Brexit, cele 27 de ţări au aceeaşi poziţionare", notează surâzând un înalt responsabil european, care mărturiseşte că pregătirile pentru summitul de sâmbătă i-au dejucat propriile pronosticuri că se vor desfăşura "fără divergenţe".

Frontul european se face ecoul avertismentului cancelarului german Angela Merkel care a denunţat "iluziile" anumitor responsabili britanici, declanşând o dispută verbală cu premierul Theresa May.

Şefa guvernului britanic a acuzat de la Londra restul Uniunii Europene că "se uneşte împotriva" Regatului Unit.

Citește și: Donald Trump a ajuns să se plângă: De ce e supărat pe Arabia Saudită

"Ea are dreptate", răspunde, sub rezerva anonimatului, un deputat european, care o îndeamnă pe Theresa May "să nu subestimeze angajamentul la unitate", adoptat de cele 27 de ţări.

"Orientările negocierilor", care urmează a fi adoptate sâmbătă de cei 27 şefi de stat şi de guvern, au scopul să precizeze principiile directoare care vor ghida acţiunea negociatorilor UE, a căror conducere a primit-o francezul Michel Barnier.

"Au trebuit nouă luni Regatului Unit pentru a-şi pregăti notificarea", subliniază, nu fără ironie, înaltul responsabil european.

"Cele 27 de ţări vor avea o poziţie comună asupra Brexitului la o lună după" ce Londra a declanşat oficial procedura de ieşire din UE în 29 martie.

Aceste "orientări" stabilesc abordarea "progresivă" preferată de europeni şi principiul "progreselor suficiente" efectuate în negocierile asupra acordului de retragere înainte de a se lua în discuţie "viitoarea relaţie" între UE şi Regatul Unit.

"Înainte de a vorbi despre viitorul nostru, trebuie să reglementăm problemele trecutului", a avertizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în invitaţia sa pentru summitul de sâmbătă adresată celor 27 de conducători.

Potrivit lui Tusk, nu este o doar o "problemă de tactică":" Dat fiind timpul limitat (doi ani potrivit art.50 care reglementează plecare unui stat membru), este singura abordare posibilă".

Citește și: Lupte violente lângă Damasc între jihadiști. Zeci de morți și răniți/ SIRIA

UE a celor 27 are trei probleme-cheie indisociabile de rezolvat în acordul de retragere.

Ea se pregăteşte să apere ferm drepturile cetăţenilor, în principal, ale celor 3 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc şi lucrează în Regatul Unit, dar şi pe cele ale unui milion de britanici stabiliţi în restul UE.

Cele două părţi vor trebui astfel să găsească un teren de înţelegere privind reglementarea conturilor angajamentelor bugetare ale Regatului Unit fata de UE, subiectul probabil cel mai sensibil din punct de vedere politic. Factura se anunţă a fi încărcată pentru Londra, fiind estimată la aproximativ 60 miliarde de euro.

"Va fi o discuţie dificilă pentru a şti care elemente ale pasivului vor trebuie să fie incluse şi care vor fi excluse", estimează un diplomat european.

Cele 27 de ţări vor considera ele însele avansul progreselor înainte de a trece la etapa următoare, poate înainte de sfârşitul anului "dacă lucrurile merg bine", avansează înaltul responsabil european.

Citește și: Donald Trump FIERBE după racheta lansată de Coreea de Nord: 'RĂU'

Cel de-al treilea punct priveşte "problema irlandeză". Nimeni nu doreşte să vadă restabilită o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi nici să repună în discuţie acordurile de pace obţinute scump după 30 de ani de la "Tulburări" şi peste 3.000 de morţi.

Cele 27 vor începe de asemenea să studieze problema celor două agenţii europene aflate în prezent la Londra, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), care vor fi transferate pentru a rămâne pe teritoriul UE.

De săptămâna viitoare, Comisia Europeană ar urma să-şi publice propunerea de "directive" ale negocierilor, mai detaliate, care se vor baza pe aceste orientări. Adoptarea lor de către cele 27 de ţări este prevăzută a fi la 22 mai.

Europenii speră să înceapă negocierile după alegerile generale britanice din 8 iunie, convocate de Theresa May cu scopul de a obţine un sprijin politic fără reţineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.