Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexit. Nimic nu va mai fi la fel

cnn.com

După ce au trecut și ei prin sindromul „Mircea Geoană„ sau „Clotilde„, iată că odată cu zorii dimineții de azi, britanicii sunt puși în fața faptului împlinit: 52% dintre ei au votat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Unda de șoc, la toate nivelurile, economic, social, politic, abia începe să se propage, iar efectele și intensitatea sunt greu de estimat. Dar unele din ele pot fi deja simțite:

1) David Cameron

Devine probabil cel mai urât și slab politician din istoria Regatului. Jocul său de ruletă rusească tocmai i-a tras glonțul final în efemera sa carieră politică, dar, pe lângă asta, pare că a declanșat și cea mai gravă criză de identitate a Regatului Unit. Care numai unit nu mai este. Irlanda de Nord deja ia în calcul ruperea de Marea Britanie refacerea Irlandei Unite. Scoția spune clar: „Viitorul nostru e alături de Uniunea Europeană„.

2) Uniunea Europeană

Însăși este zguduită din temelii. Exemplu Marii Britanii este deja urmat de Olanda, care prin vocea lui Geert Wilders, cere referendum pentru a vedea dacă să rămână în UE. La fel și în Franța, Le Pen neratând șansa de a lansa aceeași dezbatere. Grecii probabil vor marșa și ei din nou pe această idee, după ce #Grexitul lor a fost cu greu evitat. Mai putem vorbi de Uniunea Europeană în aceste condiții? Cu greu.

3) Economic

Efectele sunt greu de anticipat acum. Dar mulți specialiști vorbesc de un efect de tsunami la fel de puternic ca în cazul crizei din 2008. Deja bursele încep să trepideze, lira sterlină cade la cea mai mică valoare din istorie. Doar dolarul american se simte bine. Coincidență?

4) România.

Efectele Brexitului asupra noastră? Pot fi nimicitoare, sau nu pot exista deloc. Dar asta depinde foarte mult de responsabilitatea clasei politice actuale. Avem peste 300 de mii de români care lucrează în Marea Britanie. Vorbim de cei cu forme legale. Al căror viitor nu știm ce poate rezerva. Unii poate își vor căuta relocarea într-o țară membră UE. Dar o mare parte vor fi nevoiți să revină în țară. Cum va face România față?

Relațiile comerciale, la rândul lor, vor trebui regândite din perspectiva noii paradigme. Relațiile economice dintre România și Marea Britanie se situau, la finalul lui 2015, la cel mai mare nivel din istorie, de 3,95 miliarde euro. Importurile României erau la un nivel de 1,57 miliarde de euro. Iar Marea Britanie se situează pe locul 5 în topul exporturilor românești, cu o pondere de 4.36%.

Nici politic lucrurile nu trebuiesc ignorate. Adversarii UE inclusiv de la noi vor prinde aripi. Nu că am fi noi o prezență atât de puternică acolo, dar pe fondul unei eventuale recesiuni economice, cu instabilitate politică, s-ar putea să ne trezim și aici cu un curent #roexit important.

E agitație în întreaga Europă. Un singur loc e atât de liniștit, iar râsetele sunt atât de puternice că se aud peste tot în lume: Kremlin, biroul lui Vladimir Putin. Trăim vremuri istorice, iar tot ceea ce știam noi este redesenat, este regândit. Iar vremurile se anunță destul de cenușii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.