Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexitul şi valul de migranţi provoacă probleme substanţiale bugetului comunitar, avertizează comisarul Gunther Oettinger

brexit, bani

Comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Gunther Oettinger, a avertizat asupra unor 'probleme financiare substanţiale' pentru bugetul comunitar în urma ieşirii Marii Britanii din UE şi a numărului foarte mare de refugiaţi veniţi în Europa, informează luni agenţia EFE. Vorbind în timpul unei întâlniri cu cetăţenii la Berlin, comisarul german Gunther Oettinger a subliniat că Brexitul va provoca în bugetul UE o 'gaură' pe care o estimează a fi între 12 şi 15 miliarde de euro, o altă 'gaură', dar pe care nu a evaluat-o, fiind rezultatul crizei provocate de valul de migranţi.

Prin urmare, pentru a acoperi măcar parţial aceste deficite, în viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) va fi nevoie de o reducere a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune, a apreciat Oettinger, care a anunţat totodată că în luna decembrie va prezenta Comisiei Europene proiectul viitorului cadru financiar multianual, urmând ca apoi să înceapă negocierile pe acest subiect.

El a mai atras atenţia că statele membre ale EU trebuie să-şi suplimenteze contribuţiile financiare pentru bugetul comunitar chiar peste sumele necesare acoperirii celor două găuri despre care a vorbit, comisarul Oettinger estimând că UE se confruntă şi cu alte provocări. Printre aceste provocări el a menţionat în principal combaterea cauzelor care provoacă migraţia masivă către Europa şi consolidarea frontierelor externe ale UE, precum şi 'instabilitatea' din vecinătatea Europei. De asemenea, Gunther Oettinger a evidenţiat necesitatea unor investiţii pentru sporirea competitivităţii economice a blocului comunitar şi pentru extinderea UE către ţările Balcanilor de vest.

Comisarul european a mai subliniat că în prezent doar 1% din PIB-ul european este alocat bugetului comunitar şi a pledat pentru creşterea acestui procent. 'Din acest motiv cer acum o sporire a contribuţiilor din partea tuturor capitalelor europene', a spus comisarul Oettinger. El s-a arătat însă sceptic faţă de propunerile preşedintelui francez, Emmanuel Macron, privind crearea unui post de ministru de finanţe al zonei euro şi a unui buget pentru zona euro, comisarul Oettinger pledând în schimb pentru 'un buget puternic pentru toate' statele membre, conform Agerpres. În plus, el a descris drept 'nerezonabile' ideile de a se avansa doar în integrarea zonei euro şi a calificat conceptul Europei cu mai multe viteze drept un 'mare pericol'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.