Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexitul va fi un şoc pentru bugetul UE şi ar putea diminua fondurile alocate politicii de coeziune

europa ue sparge tandari

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea efectul unui şoc pentru bugetul european, care va înregistra astfel un deficit anual de circa 10 miliarde de euro, fapt care anticipează negocieri dificile între statele membre pentru a face faţă acestei situaţii, relevă un studiu difuzat luni de un think-tank european, relatează AFP. În funcţie de atitudinea pe care o vor adopta statele blocului comunitar, 'Brexitul poate fi o oportunitate sau o ameninţare pentru bugetul UE', se arată în studiul elaborat de Institutul Jacques Delors.

Ar exista totuşi posibilitatea ca acest deficit să fie mai mic dacă, asemeni Norvegiei, Marea Britanie va continua să participe la unele politici comunitare şi să contribuie astfel într-o anumită măsură la bugetul UE. Dar chiar şi în cazul unui aşa-numit 'Brexit dur' (hard Brexit) ce ar presupune într-un scenariu extrem o ruptură economică totală a Marii Britanii de UE, deficitul ar putea fi atenuat de taxele vamale ce ar fi instituite într-o asemenea eventualitate. 'Estimăm că deficitul adus de Brexit bugetului UE va fi între 5 şi 17 miliarde de euro pe an', iar suma de 10 miliarde reprezintă scenariul 'cel mai probabil', afirmă autorii studiului, Jorg Haas şi Eulalia Rubio.

De altfel, această sumă de 10 miliarde de euro corespunde în prezent contribuţiei financiare nete a Londrei la bugetul comunitar, adică diferenţa dintre ceea ce plăteşte Uniunii Europene şi ceea ce încasează de la aceasta prin diferite programe. Totuşi, dincolo de toate incertitudinile, 'este clar că Brexitul va fi pentru bugetul UE un şoc' în faţa căruia cei 27 de membri vor trebui să reacţioneze 'sporind contribuţiile naţionale, reducând cheltuielile sau printr-o combinaţie între aceste două opţiuni', se arată în studiu. 'Ne aşteptăm la o negociere dificilă, având în vedere că Brexitul va adânci probabil diviziunile existente între statele contributoare nete şi cele beneficiare nete la bugetul UE', notează autorii, conform Agerpres.

Ei estimează că probabil capitolele bugetului comunitar care vor fi afectate cel mai mult de diminuarea fondurilor vor fi politica agricolă comună şi politica de coeziune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.