Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BRUA este pus în PERICOL: decizia luată de Ungaria provoacă haos în UE

Gazoductul  BRUA este esenţial pentru viitoarele exploatări de gaze din Marea Neagră, unde Exxon, OMV şi alte companii au găsit rezerve uriaşe de gaze. De altfel, prezenţa Exxon în Marea Neagră este importantă şi pentru România. Ar reprezenta una dintre cele mai mari investiţii americane în ţara noastră. În acest moment, viitorul proiectului, considerat a fi unul strategic la nivel european, este pus sub semnul întrebării.

Citește și: SURPRIZĂ în PSD: Un deputat anunţă că va candida la prezidenţialele din 2019

Citește și: CUTREMUR în Biserica Ortodoxă: Managerul Episcopiei Tomisului și o CĂLUGĂRIȚĂ au fost REȚINUȚI

Proiectul este estimat la aproape 545 de milioane de euro, termenul de finalizare fiind 2020, informează Realitatea.

BRUA are mai multe faze, iar BRUA 1 nu este în niciun fel de pericol, a afirmat, sâmbătă, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

”Suntem în faza de finalizare a licitațiilor și, în octombrie, de desemnare a ordinii de începere a lucrărilor. Nu este pus în pericol contractul de finanțare de 180 de milioane de euro, acordat de către Comisia Europeană. Omologul Transgaz din Ungaria, FGSZ, a luat decizia de investiție în martie, prin care confirmă la capacitate fermă de river-flow între Ungaria și România de 1,75 miliarde de metri cubi”, a precizat Sterian, la Realitatea TV.

Problema este la BRUA 2, care ar trebui să ajungă de la capacitatea de 1,75 mld. de metri cubi pe an la 4,4 mld. de metri cubi.

”FGSZ ne-au adus la cunoștință că ei vor confirma capacitatea fermă la granița Ungaria-România de 4,4 mld. de metri cubi, dar vor redimensiona investițiile pe teritoriul Ungariei, afirmând că ei au capacități existente de transport.

La nivelul companiilor Transgaz și ANRE s-a format un comandament care până luni după-masă va analiza ce înseamnă implicațiile acestea pentru România și vom ieși luni cu un comunicat de presă - vom vedea dacă ne afectează sau nu -. Am trimis o scrisoare către Comisia Europeană, menționând cele afirmate de FGSZ. Ateptăm puncte de vedere. Nu avem o analiză pentru BRUA 2 - dacă va afecta sau nu România”,  a mai afirmat directorul Transgaz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.