Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concluziile lui Iohannis după participarea la Consiliul European

iohannis

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a participat la Bruxelles la a doua sesiune de lucru a Consiliului European. Ulterior, acesta a susţinut o declaraţie de presă în care a afirmat aderarea României la ideea formării unei Uniuni Energetice Europene.

Potrivit lui Iohannis, România doreşte diversificarea surselor de energie, a aprovizionării şi a rutelor de transport. De asemenea, a mai spus preşedintele, resursele din Marea Neagră pot contribui la securitatea energetică a UE.

Klaus Iohannis a mai susţinut că fiecare stat membru trebuie să-şi poată alege mixul convenabil în domeniul energetic, iar consumatorii vulnerabili trebuie să beneficieze de o protecţie specială.

Declaraţia lui Iohannis:

„Discuţiile din cadrul Consiliului European s-au axat pe trei teme: Uniunea Energiei, Semestrul European şi subiecte de actualitate din sfera relaţiilor externe ale Uniunii Europene.

Consiliul European a confirmat obiectivul de creare a Uniunii Energiei, pe baza propunerii făcute în luna februarie de Comisia Europeană. Au fost validate cele cinci dimensiuni ale Uniunii Energiei: securitatea energetică, piaţa internă a energiei, eficienţa energetică, reducerea emisiilor de carbon, cercetarea, inovarea şi competitivitatea în domeniu.

Am subliniat că România susţine puternic acest proiect. Am insistat asupra câtorva priorități pentru România, care se regăsesc în concluziile finale ale Consiliului European: valorificarea propriilor resurse energetice, necesitatea diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare. Am reiterat, în acest context, potenţialul semnificativ al resurselor din Marea Neagră, prin care putem contribui la întărirea securităţii energetice regionale şi europene. Am evidenţiat importanţa cooperării regionale şi atenţia sporită care trebuie acordată regiunilor vulnerabile precum Europa Centrală şi Europa de Est.

În acest context, am subliniat importanţa utilizării, într-o manieră flexibilă şi complementară, a tuturor fondurilor şi instrumentelor financiare europene, inclusiv a Fondului European pentru Investiţii Strategice, pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Am susţinut obiectivul de finalizare a pieţei interne a energiei. Pentru România aceasta înseamnă, pe termen mediu şi lung, dezvoltarea infrastructurii energetice, asigurarea unor prețuri accesibile pentru consumatori, menţinerea competitivităţii industriei, creştere economică şi creare de locuri de muncă.

Un aspect esențial asupra căruia am insistat este libertatea fiecărui stat membru de a-şi alege mix-ul energetic naţional. Textul concluziilor confirmă acest lucru. În același timp, am susținut că viitoarea Uniune a Energiei să asigure o protecţie reală a consumatorilor vulnerabili.

În cadrul discuţiilor legate de Semestrul European, am avut un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene. Am convenit asupra liniilor directoare pentru politicile economice şi pentru ocuparea forţei de muncă. Am arătat că România a depus eforturi considerabile în ce priveşte consolidarea fiscal-bugetară şi stabilitatea sectorului financiar. Atenţia noastră se va concentra pe consolidarea ritmului bun de creştere economică, precum şi pe continuarea reformelor, în special a reformelor structurale, ca răspuns la recomandările specifice de ţară.

A fost analizat stadiul negocierilor privind încheierea unui Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. România este un susținător activ al unui astfel de parteneriat, care, suntem convinși, va stimula puternic economiile de pe ambele părţi ale Atlanticului.

Pe subiectul relaţiilor externe, s-a discutat nevoia de asigurare a unei vecinătăţi a Uniunii Europene predictibile din punct de vedere al securității. În legătură cu situația din Ucraina, s-a insistat pe nevoia implementării neîntârziate şi necondiţionate a Acordului de la Minsk. Consiliul European a reiterat necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

În privința sancțiunilor la adresa Federației Ruse, s-a stabilit că acestea rămân în vigoare. Consiliul European va reveni asupra acestei teme în lunile următoare, ținând cont de legătura directă dintre menţinerea sancțiunilor şi implementarea Acordului de la Minsk.

Referitor la Parteneriatul Estic, eu am susținut că Summit-ul dedicat acestuia la Riga, în luna mai, trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii cu statele partenere. Avem în vedere, în special, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia", a declarat Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.