Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruxellesul aşteaptă ca R.Moldova să respecte autoritatea Comisiei de la Veneţia

Chisinau

Uniunea Europeană împărtăşeşte criticile Comisiei de la Veneţia privind iniţiativa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova şi aşteaptă ca autorităţile de la Chişinău să respecte recomandările acesteia şi ale oficiului pentru alegeri al OSCE, relatează marţi postul Radio Chişinău, potrivit agerpres.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a serviciului pentru acţiune externă al UE, Maja Kocijancic, care a reiterat ca Republica Moldova "sa respecte autoritatea Comisiei de la Veneţia".

Prima ţară care RENUNŢĂ la bombardamentele din Siria

Totodată, ea a specificat că "modificările propuse ridică probleme serioase în actualul context politic, iar polarizarea existentă în jurul acestei iniţiative legislative nu relevă o consultare semnificativă şi un amplu consens în rândul părţilor interesate".

"Încurajăm Republica Moldova să continue şi să aprofundeze cooperarea strânsă cu Consiliul Europei şi organele sale, abordând toate preocupările şi recomandările", se mai arată în declaraţia citată.

Comisia de la Veneţia a emis vineri aviz negativ în privinţa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, avertizând că proiectul sistemului mixt de alegeri, promovat de democraţii şi socialiştii moldoveni, nu întruneşte consensul larg în societate şi comportă numeroase pericole. Între altele, experţii Comisiei menţionează că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinatate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în parlament.

Democraţii, la originea acestei iniţiative care a obţinut sprijinul preşedintelui prorus Igor Dodon, par însă hotărâţi să meargă înainte cu proiectul privind trecerea la sistemul mixt. După avizul Comisiei de la Veneţia, Partidul Democrat - de guvernare - menţionează că "va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneţia şi va căuta soluţiile necesare pentru adaptarea iniţiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experţilor internaţionali".

INCIDENT aerian GRAV şi aterizare de urgenţă la scurt timp după decolare - FOTO

De asemenea, preşedintele Igor Dodon a declarat că " noi singuri ne decidem destinul şi viitorul". "Da, experţii străini pot veni cu propuneri de îmbunătăţire şi orice propunere care vine pentru îmbunătăţire va fi luată în considerare, însă proiectul va fi votat şi va fi votat în următoarele săptămâni pentru că asta îşi doreşte poporul", a afirmat acesta, potrivit presei de peste Prut.

În cazul în care autorităţile de la Chişinău vor ignora avizul Comisiei de la Veneţia şi vor adopta în lectură finală proiectul de lege al PD şi al socialiştilor, Republica Moldova va avea de suferit atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, avertizează analistul moldovean Oazu Nantoi, citat de Independent.md. "Pe plan intern vom degrada spre un regim banditesc şi va fi o ţară a fricii. Cei care încă nu au fugit, o vor face. Pe plan extern, partenerii vor spune adio Moldova! UE se bazează pe nişte principii. Noi avem un angajament juridic începând din 2014, când am semnat Acordul de asociere. UE nu este obligată să ne întreţină. Europenii au închis ochii (...) dar dacă se agravează situaţia, ne putem lua adio de la regimul fără vize", a mai spus Oazu Nantoi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.