Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Budapesta nu glumește: Ungaria lansează un ATAC VIOLENT la adresa SUA, cu acuzații grave

EurActiv
Viktor Orban

Guvernul de la Budapesta a reacţionat vehement miercuri împotriva unui proiect american de finanţare a unei prese 'obiective' în Ungaria, în contextul unei concentrări crescute a media în mâinile apropiaţilor premierului ungar Viktor Orban, relatează agenţiile MTI şi AFP.

'Despre ce este vorba, dacă nu de o imixtiune în afacerile interne' ale Ungariei, 'o ţară aliată şi democratică', s-a întrebat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, în timpul unei conferinţe de presă la care a precizat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta, David Kostelancik, scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul le-a tăiat ”leafa”: Cine va primi mai puțin odată cu rectificarea bugetară și cui a hotărât Mihai Tudose să dea mai mulți bani

Washingtonul a lansat săptămâna trecută un concurs pentru proiecte destinate 'creşterii accesului cetăţenilor la o informare obiectivă' în Ungaria, proiecte în valoare de 700.000 de dolari (590.000 de euro).

Szijjarto a subliniat că acest demers este asemănător unei tentative de a 'interveni în campania electorală' din Ungaria, ţară unde se vor desfăşura în aprilie alegeri legislative la care Orban va candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

Citește și: Detalii mai puțin știute despre procurorul care l-a „EXECUTAT” pe Dragnea! Colaborarea care va naște sute de controverse

Luna trecută, însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, David Kostelancik (care conduce ambasada SUA în lipsa unui ambasador acreditat), s-a declarat preocupat în legătură cu unele 'tendinţe negative în domeniul libertăţii presei în Ungaria' unde o mare majoritate din media a ajuns sub influenţa unor apropiaţi ai lui Orban în ultimii ani.

Kostelancik a dezvăluit faptul că media 'prietene' beneficiază de importante contracte de publicitate şi că jurnaliştii lor sunt constrânşi să urmeze 'politici editoriale proguvernamentale'.

Citește și: Decizie finală în procesul dintre Loredana Groza și Gabi Luncă: Cine a avut câștig de cauză

Washingtonul şi-a manifestat de altfel preocuparea în legătură cu publicarea, în septembrie, în Ungaria, a unei liste cu jurnalişti calificaţi 'agenţi' ai miliardarului american de origine ungară George Soros, care devenit de mai multe luni ţinta guvernului naţionalist al lui Viktor Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.