Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria. O inimă de aur a fost descoperită în Veliki Preslav

O bijuterie din aur, în formă de inimă, decorată cu email în cinci culori, care ar fi aparţinut soţiei ţarului Petru I al Bulgariei, care a domnit între anii 927 şi 969, a fost descoperită de arheologi în timpul excavaţiilor din Veliki Preslav, fostă capitală medievală din districtul Shumen, în nord-estul Bulgariei. Obiectul a fost expus, vineri, la muzeul din Preslav, informează Novinite.com, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Cel puţin 25 de deţinuţi au murit într-o închisoare din Brazilia

Inima, confecţionată din aur de 23 de carate, a fost găsită la o adâncime de un metru sub pământ, în ruinele a ceea ce se crede că a fost reşedinţa imperială a ţarilor Primului Imperiu Bulgar condus din Veliki Preslav.

Bijuteria are 4 cm lăţime şi 3,5 cm înălţime şi datează de la mijlocul secolul X, mai exact din timpul domniei ţarului Petru I al Bulgariei, fiul ţarului Simeon I cel Mare, care a domnit între anii 893 şi 927, potrivit site-ului Archaeology in Bulgaria.

Citeşte şi: 18 angajaţi ai unei companii de jocuri de noroc australiene au fost arestaţi în China

Ţarul Petru I a fost al doilea fiu al acestuia şi succesorul la tron. Spre deosebire de tatăl său, ţarul Petru I nu a purtat războaie însemnate şi s-a dedicat creştinismului şi culturii, în special vechilor scrieri literare din Bulgaria. Datorită acestui lucru, el a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din această ţară.

Lunga sa domnie a fost în cea mai mare parte o perioadă de pace. Câteva decenii mai târziu, în 1018, Primul Imperiu Bulgar a fost învins şi cucerit de Imperiul Bizantin.

Citeşte şi: Atac cu bombă într-o televiziune publică. Un bărbat s-a aruncat în aer

Potrivit echipei de arheologi, datarea şi modul de fabricaţie al bijuteriei, conduc către ipoteza că aceasta ar fi aparţinut ţarinei Maria Lakapene, o nobilă bizantină care s-a măritat cu ţarul Petru I în 927, luând numele Irina (''pace''). Prin această căsătorie, Imperiul Bizantin a recunoscut titlul de ţar (termen provenit din bulgara veche, derivat din titlul roman ''caezar'') al conducătorului bulgar - chiar dacă Simeon I, tatăl lui Petru I, şi-l însuşise înainte, după ce armata sa a anihilat 60.000 de trupe bizantine în bătălia de la Achelous, în 917.

Citeşte şi: Fetele eliberate de Boko Haram povestesc IADUL din captivitate

Descoperirea inimii de aur este unică deoarece, după aducerea la lumină a Tezaurului din Preslav, în 1978, nici o albă bijuterie bine conservată aparţinând familiei regale nu a mai fost găsită, a declarat dr. Stoycho Bonev, şeful echipei de arheologi, potrivit Novinite.com.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.