Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bunker antiatomic deschis publicului

bomba

Bunkerul antiatomic al fostului dictator comunist albanez Enver Hoxha, construit în cel mai mare secret în epoca Războiului rece în interiorul unui munte din apropierea Tiranei, a fost deschis publicului sâmbătă, după 24 de ani de la căderea comunismului, relatează AFP.

Situat la Shish Tufina, la 3 km de Tirana, acest adăpost de 2.685 m.p. - construit între anii 1972-1978 - urma să servească în caz de război drept sediu pentru Comitetul Central al Partidului comunist şi pentru Adunarea populară.

'Încăperile bunkerului sunt legate între ele prin mai multe galerii înalte de 3,5 m şi se întind pe cinci niveluri, un adevărat hotel de cinci stele pentru sistemul comunist', explică Astrit, unul dintre paznicii acestei construcţii care urmează să fie transformată în muzeu.

'Ideea de a-l construi i-a venit lui Enver Hoxha după o vizită în Coreea de Nord, în 1964', precizează Edlira Prendi, purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării, potrivit căreia bunkerul mai figura încă recent pe o listă a obiectivelor 'strict secrete' ale armatei albaneze.

La intrare, inscripţii relevă complexitatea construcţiei: 106 încăperi, săli de reuniune, de cinema, pentru serviciile de interceptare, cameră rezervată transmisiunilor.

Alături de o cameră de lucru, dormitorul fostului dictator: patul său, nefolosit vreodată, cu o saltea roşie, iar pe noptieră un vechi radio datând din epoca sovietică.

Potrivit unor surse bine informate, Enver Hoxha dispunea pentru uz personal şi al apropiaţilor săi de cel puţin patru refugii asemănătoare în zona Tiranei.

Temându-se permament de o agresiune externă, Enver Hoxha a dispus, de altfel, construirea a peste 700.000 de bunkere pentru apărarea ţării

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.