Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Butoiul cu pulbere stă să explodeze în Orientul Mijlociu. Kurdistanul organizează referendum pentru independență. Turcia, Iranul și Irakul avertizează

Kurdistan

Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independenţei acestei regiuni autonome din Irak, în absenţa opoziţiei care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele Parlamentului Kurdistanului, Jaafar Aimenky, care prezida şedinţa, a anunţat că referendumul va fi organizat la data prevăzută, în urma "unui vot cu unanimitatea celor 65 de deputaţi prezenţi".

Vezi şi: SONDAJUL care dă peste cap calculele politice din Germania: Angela Merkel e ÎNGRIJORATĂ

În cursul săptămânii, marţi, Parlamentul federal irakian a anunţat că a votat împotriva organizării referendumului privind independenţa, prevăzut să aibă loc pe 25 septembrie în Kurdistanul iranian, provocând imediat retragerea în semn de protest a membrilor săi kurzi. 

Acest vot, a precizat preşedintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, ''îi impune premierului să ia toate măsurile necesare pentru a apăra unitatea Irakului şi să înceapă un dialog serios'' cu autorităţile regiunii autonome, situată în nordul ţării. 

Bagdadul şi premierul irakian Haider Al-Abadi au repetat mereu în ultimele luni că această consultare este contrară Constituţiei. 

Turcia a avertizat joi că referendumul asupra independenţei Kurdistanului irakian, preconizat să aibă loc la sfârşitul lunii septembrie, "va avea un preţ". 

"Insistenţa (oficialilor kurzi) de a organiza acest referendum în pofida tuturor sfaturilor prietenoase va avea un preţ", a declarat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, îndemnând autorităţile de la Erbil - capitala Kurdistanului irakian - să renunţe la această "abordare greşită".

Vezi şi: FILMUL COMPLET al bătăii încasate de Mihai Goțiu: IMAGINI INCREDIBILE cu Mirel Palada când îl NĂUCEȘTE, la B1 TV, pe senatorul USR

Turcia, care se confruntă cu tendinţele separatiste ale kurzilor în sud-estul teritoriului său, se opune ferm organizării acestui referendum. 

În comunicatul său, Ministerul de Externe turc salută votul de marţi al parlamentului irakian împotriva acestui referendum. 

La 25 septembrie, aproximativ 5,5 milioane de kurzi sunt chemaţi să voteze pentru sau împotriva independenţei Kurdistanului irakian, care s-a bucurat de autonomie începând din 1991 şi s-a extins de-a lungul anilor. 

Oficialii kurzi susţin că o victorie a taberei "Da" nu va conduce la anunţarea imediată a independenţei, ci le va permite să lanseze - de pe o poziţie întărită - noi negocieri cu guvernul de la Bagdad. 

Referendumul, chiar dacă nu are caracter constrângător, a provocat de asemenea opoziţie din partea Washingtonului, a capitalelor europene şi mai ales a Turciei şi Iranului, ţări vecine cu Irakul, care se tem că un astfel de proces ar putea atrage aspiraţii separatiste pentru minorităţile kurde de pe teritoriul lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.