Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câți protestatari au trecut prin Piața Victoriei?

Google Maps

Când am scris că nu au putut fi 300 000  de oameni în Piața Victoriei mi s-au adus diverse critici. Unele au extins suprafața pieței până în niște zone ... interesante (un lac gol nemarcat pe harta). Acestea au fost ușor de contrazis. Alții, însă, o spus că cifra de 300 00 s-ar referi la toți protestatarii, inclusiv plecări și sosiri. Adică fluxul. Aici era mai greu de dovedit ceva. Până acum.

Citiți și:

România liberă a contactat Metrorex și a obținut cifrele de trafic din ziua respectivă. Ziarul nu a făcut calculele de rigoare. Dar putem să le facem noi.

Metrou

În duminica marelui protest s-au efectuat aproximativ 160 000 de călători în plus față de o zi normală, spune România liberă. Adică 80 000 de persoane, dacă presupunem că oamenii s-au și întors. Dar... din Piața Victoriei au plecat numai 33 000 de oameni. O foarte mare parte din cei ce au părăsit piața au preferat desigur să apeleze la celelalte (patru) stații de metrou din "zonă". Dar este plauzibil ca nu tot traficul generat de proteste sa fi dus spre și dinspre acestea. Spre exemplu, grupurile nu se întâlnesc neapărat în piață, unii aleg să se vadă altundeva înainte.

Piața Victoriei se află la întâlnirea dintre M1 (inelul subteran circular)  și M2 (axa nord-sud).

content-image

Nu prea există motive să circuli cu altceva. Dar sa examinăm, totuși, celelalte opțiuni

Transport de suprafață

Pe sub Piața Victoriei, prin pasaj, trece tramvaiul 1. Este opțiunea de transport în comun cea mai tentanta, deoarece are un traseu mare, stații dese și oprește mai aproape de Piața Victoriei decât metroul care circulă pe direcția similară.


content-image

Pe de altă parte, circulă mai lent decât metroul și, pentru cineva din sud, călătoria pare aproape interminabilă.

Mai important este, însă, ce vedem din poze: pe axa este-vest nu există mari blocaje de oameni cum vedem pe axa nord-sud, mai ales pe Lascăr  Catargiu.

Dat fiind că pe Catargiu se venea dispre Piața Romană, care este un nod de transport, o parte pot să fi ajuns acolo cu autobuze.

Pe jos

Cu o săptămână înainte s-a testat ideea de a face marș prin cartiere pentru a atrage oameni. Nu a mers prea bine.

Asta nu înseamnă că s-au putut forma necoordonat grupuri care să vină în marș. Dar Piața Victoriei este într-o zonă cu densitate slabă. Blocuri la bulevard, da, mai ales în est și vest, dar în profunzime se află case. Observați acoperirile roșii din imaginea de mai jos.

content-image

 

Deci, câți?

Să presupunem, cu o ușoară generozitate, că au venit 80 000 cu metroul. Să presupunem cu mai mare generozitate că încă 80 000 au venit cu alte mijloace de transport sau pe jos. În total, maxim 160 00, cu toate fluxurile. Estimarea mea pentru momentul de vârf era între 90 000 și 140 000. La 160 00 cu totul, aș menține această estimare.

Doar că, după cum spuneam, fluxul a fost estimat generos. Este plauzibil ca în realitate să fi fost semnificativ mai puțini, iar numărul celor prezenți în momentul de vârf să fie sub 90 000 de oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.