Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule în Modrogan. Portofoliile ţintite într-un guvern Cioloş 2. PNL vrea doi miniştri actuali

glob sah

Liberalii continuă să facă şi să desfacă combinaţii menite să le asigure guvernarea sub umbrela unui nou cabinet Cioloş. Deşi conştienţi că acest drum implică prea multe necunoscute şI depinde de prea mulţi dacă, liderii PNL au purtat deja discuţii cu actualul premier pe numele care ar trebui să ocupe portofolii de miniştri într-o nouă  formulă de guvern. Unele din aceste nume însă ar putea provoca fricţiuni dure în relaţia cu Cioloş deoarece presupun eliminarea din viitoarea echipă a unor tehnocraţi care au confimat în prezent, dar care deranjează prin măsurile luate anumite cercuri de interese cu puternice conexiuni politice.

Vezi și: SONDAJUL sondajelor - Radiografia care ne arată cine câștigă alegerile parlamentare

Vezi și: PROGNOZĂ - Cine va fi marele perdant al alegerilor parlamentare/ OPINIE

Deja,  Cioloş a anunţat că vrea să păstreze într-un viitor Guvern un număr de 4-6 actuali miniştri tehnocraţi. "Sunt câțiva miniștri cu care voi dori să continui. N-aș da deocamdată niciun exemplu, pentru că eu vreau să discutăm de lucruri concrete, nu de pasărea de pe gard. O să vedem după alegeri care va fi configurația. Sunt 4-6 miniștri cu care aș continua", a declarat Cioloş la republica.ro.

Întrebat dacă Guvernul îl va face el sau partidele care vor forma majoritatea parlamentară, Cioloş a spus că partidele vor propune miniştri dar ultimul cuvânt cu privire la numele demnitarilor din Guvern îl va avea el. "Eu cred că Guvernul trebuie făcut împreună de cei care dau susținerea în Parlament și cel care-l conduce. Eu am spus-o partidelor: îmi doresc să am ultimul cuvânt asupra tuturor membrilor echipei. Pentru mine e foarte importantă echipa, dincolo de calitatea individuală, de integritatea și de profesionalismul fiecăruia separat, a explicat premierul

Premierul are propria sa  variantă despre modul în care ar trebui să arate viitorul executiv. "Cred că trebuie undeva un loc, un minister, într-un fel sau altul, care să coordoneze o reformă a administraţiei (...) ministere precum Educaţia, Sănătatea, politicile sociale are trebui să lucreze împreună pentru că sunt multe instrumente care ar trebui să se aplice coordonat. Deci, într-un fel sau altul, eu aş gândi un Guvern care, dincolo de structurarea pe ministere, aş vedea oricum un Guvern cu un număr mai redus de ministere decât în momentul de faţă, dar mai ales să fie un Guvern care să fie organizat în aşa fel încât mai multe ministere să poată să lucreze pe clustere, pe teme mari, pe programe mari - programul de investiţii şi de dezvoltare, program de reformă în administraţie, program de investiţii în educaţie şi sănătate, program pe anti-sărăcie, care să includă, la fel, mai multe ministere", a mai spus actualul premier.

De cealaltă parte, liberalii dau din cap înţelegători la nevoile exprimate de Cioloş, dar sunt decişi să procedeze tot cum vor ei. ""Trebuie să priceapă că, în cazul în care vom reuşi să facem majoritatea în Parlament, aceasta va fi una politică, bazată pe mai multe partide, fiecare cu propriile interese şi platforme. Asta înseamnă că trebuie să facă compromisuri, să cedeze în anumite  domenii, pentru a câştiga în altele, implicit să renunţe la unii dintre colaboratorii săi actuali", ne-au declarat surse din conducerea PNL. 

În fapt,  liberalii  mizează pe presiunea pe care celelalte partide dorite aliate o vor exercita asupra lui Cioloş pentru a obţine ceea ce  vor: accesul al  unele portofolii cheie. Deocamdată, numai liderul PMP, Traian Băsescu şi-a făcut cunoscute intenţiile de negociere în forţă, plusând cu pretenţia la scaunul de premier şi lansând formula propriului său cabinet din umbră, semn că este pregătit să pună pe masa liberalilor o notă de plată scumpă în schimbul sprijinului său în viitorul legislativ.  În paralel, cei de la USR au anunţat că nu  vor  veni cu propuneri de miniştri , deşi au oamenii pregătiţi în acest sens dacă Cioloş le va cere acest lucru. 

Potrivit surselor citate, în ultima săptămână la vârful PNL s-a discutat cine ar fi mai potrivit pentru unele ministere şi cine nu, ce portofolii trebuie cerute şi ocupate şi ce poziţii din viitorul executiv pot fi negociate cu celelalte formaţiuni precum USR, PMP şi UDMR.  Printre viitorii miniştri ar urma să se "rătăcească" şi o parte din actualii colaboratori ai premierului în exerciţiu.  Dragoş Pâslaru, este considerat ca şi intrat în PNL şi se  bucură De sprijinul liberalilor pentru a-şi continua actualul mandat la Muncă.  Candidat pe listele USR diaspora la alegerile parlamentare, fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, Manuel Costescu, ar putea ocupa portofoliul acestui minister, în timp ce un alt candidat USR, Cristian Ghinea este considerat bun pentru Fondurile Europene,  în fruntea căruia a activat până de curând. 

În schimb, actualul ministru al justiţiei, Raluca Prună nu ar mai avea trecere pentru un nou mandat. Liberalii doresc la conducerea acestui minister o altă persoană, cel mai probabil tot un independent. Un alt ministru trecut pe index este cel de la Sănătate, Vlad Voiculescu, susţin sursele citate. Prin controalele declanşate la nivelul mai multor spitale şI instituţii conexe, Voiculescu a deranjat rău grupurile de interese din acest domeniu, care  acum îşi caută liniştea şi salvarea atât la PSD, cât şi la PNL, în funcţie de ce partid va face guvernul. Pentru acest minister, liberalii  doresc să-l impună pe actualul preşedinte PNL bucureşti, europarlamentarul Cristian Buşoi. 

Alţi liberali sunt consideraţi favoriţi pentru diverse portofolii ministeriale: prim-vicele Adriana Săftoiu la Educaţie, secretarul general Ilie Bolojan la Dezvoltare şi pentru un post de vicepremier, Gheorghe Falcă la Interne sau Florin Cîţu, un apropiat al lui Lucian Isar, la Finanţe.

Toate aceste planuri riscă însă să se ducă pe apa sâmbetei în cazul în care previziunile institutelor de sondaje legate de o rată scăzută de prezenţă la urne se adeveresc. Orice procent de prezenţă peste pragul de 40% s-ar traduce prin venirea unei părţi a nehotărâţilor la vot, mai degrabă de dreapta decât de stânga, voturile lor putând îngroşa zestrea PNL sau a USR şi înclina balanţa în  defavoarea PSD, ultima speranţă de altfel a conducerii liberale în acest moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.