Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule parlamentare. De cate voturi are nevoie viitorul Guvern si cine i le poate da

partid grafic sondaj

Calculele parlamentare sunt extrem de importante in acest moment. Aritmetica Parlamentara va decide si va investi viitorul Guvern. Aceasta aritmetica a fost relativ stabila pana acum - coalitia PSD-UNPR-ALDE detinand majoritatea si rezistand deja la doua motiuni de cenzura. Insa lucrurile ar putea fi schimbate radical de consultarile de la Cotroceni.

Vezi și: Calcule parlamentare. De cate voturi are nevoie viitorul Guvern si cine i le poate da

In prezent sunt 547 de parlamentari. Viitorul guvern va avea nevoie de minim 275 de voturi pentru a fi investit in functie, adica de jumatate plus unu din numarul total de parlamentari.

Cum spuneam, coalitia PSD-UNPR-ALDEare o majoritate confortabila, care i-ar asigura votul de incredere noului premier si echipei sale.

PSD - 197 de parlamentari, UNPR - 63 de parlamentari, ALDE - 37 de parlamentari

Total coalitie: 297 de parlamentari

Iar cum minoritatile nationale in general sustin Puterea, in tabara coalitiei pot fi adaugate si voturile acestora, adica a celor 17 deputati.

Total coalitie + minoritati: 314 parlamentari

Opozitia este mai divizata decat coalitia de guvernare si nu a actionat intotdeauna concertat. Chiar si asa, sunt la o distanta considerabila de majoritate.

PNL - 176 de parlamentari, UDMR - 25 de parlamentari, PND - 12 parlamentari, independenti - 20 de parlamentari

Total opozitie: 233 de parlamentari


Cum ar putea fi schimbata majoritatea?

Coalitia de guvernare are nevoie atat de voturile ALDE, cat si de voturile UNPR pentru a-si mentine suprematia in Parlament. Interesant este ca tocmai aceste doua partide au fost chemate de presedintele Klaus Iohannis la consultari o zi mai tarziu decat restul partidelor.

Daca ALDE s-ar alatura taberei opozitiei ar fi la doar 5 voturi distanta de o noua majoritate, voturi care nu ar fi imposibil de gasit fie la UNPR, fie la minoritati si poate chiar printre niste social-democrati nemultumiti. Mai mult, ar putea fi atras intregul grup al minoritatilor nationale in sustinerea unui nou guvern alaturi de ALDE, putand strange impreuna 287 de voturi.

Daca UNPR s-ar alatura opozitiei ar putea forma din start o noua majoritate, fara a avea nevoie de voturi suplimentare pentru ca ar strange 296 de parlamentari. Insa o guvernare intre PNL, UDMR, PND si UNPR este un scenariu greu de imaginat, in conditiile in care liberalii nu sunt dispusi sa colaboreze cu partidul lui Gabriel Oprea, devenit 'toxic' in perceptia publica dupa scandalurile recente in care a fost implicat.

Cert este ca actuala coalitie + minoritatile nu poate trece un nou Guvern prin Parlament daca pierde voturile UNPR (251) si ar ramane cu o majoritate de doar 2 voturi daca le-ar pierde pe cele ale ALDE (277).

Intrebarea ramane - va reusi Klaus Iohannis sa sparga coalitia si sa desemneze 'premierul meu'? Daca da, ce promisiuni vor fi facute dezertorilor?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.