Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calendarul marilor evenimente privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

pixabay.com
brexit

Premierul britanic Theresa May va declanşa pe 29 martie retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, iar ieşirea efectivă a ţării din blocul comunitar va avea loc cel mult în termen de doi ani. Agenţia de presă Reuters prezintă marţi un calendar al principalelor evenimente din cadrul Brexit-ului.

SCRISOAREA PRIVIND ARTICOLUL 50

25 martie - Liderii celorlalte 27 de state membre se reunesc la Roma pentru a marca 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al blocului comunitar. Pentru a evita să strice petrecerea, Theresa May va aştepta până săptămâna următoare pentru a intenta cererea de divorţ.

29 martie - Theresa May îi va trimite o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a iniţia procesul de retragere.

SUMMIT, PRINCIPII, RECOMANDĂRI

29-31 martie - În termen de 48 de ore, Donald Tusk va trimite celorlalte 27 de state membre un document cu principiile generale de negociere

29 aprilie - Ceilalţi 27 de lideri din UE se întâlnesc pentru a conveni principiile finale de negociere şi mandatul negociatorului-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier

5 mai - Michel Barnier le va răspunde rapid liderilor statelor membre prin recomandările sale detaliate despre cum vor fi structurate discuţiile. Minivacanţa de 8-9 mai ar putea să-l facă să le transmită Consiliului în termen de o zi

DIRECTIVE

luna mai - Consiliul Afaceri Generale al UE va fi convocat, din nou în format de 27, pentru a agrea 'directivele de negociere' care îi vor constrânge pe Barnier şi echipa sa de negociere

FAŢĂ ÎN FAŢĂ

După aproape un an de 'război' de la referendumul din 23 iunie 2016, negociatorii britanici conduşi de ministrul David Davis se vor întâlni cu reprezentanţii UE, posibil chiar în luna mai. Discuţiile ar putea începe cu ce subiecte să fie abordate întâi şi cum să fie împărţite temele de discuţie.

ACORDUL DE DIVORŢ

Decembrie 2017 - Bruxellesul doreşte până la finalul anului un acord simplu cu privire la un Tratat privind retragerea. Subiectele-cheie sunt factura pentru ieşirea din UE pentru angajamentele deosebite ale Marii Britanii, situaţia expaţilor britanici şi proveniţi din UE, tratarea cazurilor juridice deosebite ale UE şi noile reguli privind frontierele.

TRANZIŢIA CĂTRE VIITOAREA RELAŢIE

2018 - Theresa May doreşte să negocieze un acord cuprinzător de comerţ liber. Puţini consideră suficient un termen de doi ani pentru încheierea unui astfel de acord şi Bruxellesul vrea să amâne discuţiile până după acordul de divorţ, dar Londra şi unele state membre ar putea face demersuri pentru tratative comerciale paralele.

Octombrie 2018 - Ţinta lui Michel Barnier de a finaliza Tratatul privind retragerea, pentru a da timp în vederea ratificării de Parlamentul European şi de o majoritate în Consiliul European până în martie 2019.

Toamna 2018 - primăvara 2019 - Pentru a face lucrurile şi mai complicate, guvernul scoţian doreşte să organizeze un referendum privind independenţa de îndată ce acordul privind Brexit este clar. Până acum, însă, Theresa May a respins ideea organizării unui referendum scoţian până după ce Marea Britanie părăseşte UE.

ZIUA B

30 martie 2019 (provizoriu) - Marea Britanie iese din UE. În orice caz, ea trebuie să facă acest lucru în termen de doi ani de la data la care Theresa May îi trimite scrisoarea lui Donald Tusk. Se întâmplă să fie o zi nelucrătoare, sâmbătă. Şi se evită 1 aprilie, Ziua Păcălelilor.

Data poate fi ajustată. Marea Britanie ar putea părăsi mai devreme UE dacă obţine un acord, iar termenul de doi ani poate fi extins dacă toată lumea este de acord. Dar Bruxellesul doreşte ca Marea Britanie să iasă din UE înaintea alegerilor europene din mai 2019.

O PERIOADĂ DE TRANZIŢIE

Theresa May şi liderii statelor UE afirmă că ar putea fi nevoie şi de acorduri provizorii, pentru a da mai mult timp ajungerii la un viitor acord comercial şi oamenilor de afaceri pentru a se adapta la divorţ. Mulţi consideră că ar fi necesari doi până la cinci ani după Brexit pentru o soluţionare finală. Dacă Scoţia votează pentru independenţă, ar putea fi nevoie de mai mulţi ani pentru a negocia ruperea sa de Londra şi posibila reintrare în UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.