Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu anunță ADEVĂRATUL CUTREMUR: Cu ce l-ar fi AMENINȚAT Iohannis

tariceanu iohannis

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marţi, că şeful statului a încercat formarea unei majorităţi de centru dreapta, alta decât cea rezultată din alegeri. Șeful Senatului anunță adevăratul cutremur: a declarat, la Antena 3, că Iohannis l-a amenințat.

"La această discuţie, subliniez, nu am fost singur, am fost cu colegul meu, co-preşedintele ALDE, Daniel Constantin, deci există martori la această discuţie, preşedintele era singur. Preşedintele ne-a prezentat care este dorinţa domniei sale de a realiza o altă majoritate decât cea rezultată din alegeri, pe zona centru dreapta, alcătuită din PNL, ALDE, USR, PMP, UDMR plus minorităţi, care pe hârtie ar fi însumat puţin peste 50%, dar evident ar fi desconsiderat opţiunea majoritară a electoratului. Ceea ce a fost pentru mine surprinzător (...), această propunere a fost însoţită de o serie de consideraţii ale preşedintelui pe care eu le-am apreciat ca fiind mai degrabă parte a unui bluff, adică o încercare de intimidare a noastră, a mea şi a colegului meu, în speranţa că vom ceda, că ni se vor înmuia (...) picioarele şi că vom accepta o astfel de formulă", a spus Tăriceanu, la Antena 3.

Citește și: BOMBĂ Ăsta e motivul pentru care Klaus Iohannis a refuzat-o pe Sevil Shhaideh?

El a arătat că "preşedintele face o greşeală imensă, pentru că vrea să-l copieze pe Băsescu, care era maestru la poker". "Eu nu sunt jucător de poker, nu ştiu poker şi nu-mi place poker şi nu admit pokerul în politică. Eu nu joc poker, eu nu sunt dispus să joc poker", a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că preşedintele Iohannis a încercat să-i determine să-şi schimbe atitudinea.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

"Formula pe care a folosit-o a fost una foarte clară. A spus: 'Eu nu voi accepta sub nicio formă un guvern PSD cu un premier PSD. Este o luptă în care eu mă voi angaja şi merg până la capăt. Şi atenţie voi cei de la ALDE că o să cădeţi degeaba în acest război, care nu e războiul vostru'. Eu am considerat că este un bluff care să ne determine să ne schimbăm atitudinea. (...) La vremea respectivă am considerat-o ameninţare, dar cu un scop politic, de a obţine crearea majorităţii de centru dreapta", a detaliat Tăriceanu, arătând că s-a simţit obligat să-i atragă atenţia preşedintelui asupra rezultatului votului.

În opinia sa, şeful statului a refuzat propunerea de prim ministru făcută de PSD şi ALDE din dorinţa de a face un gest de "autoritate absolută", pentru a arăta ţării că el este cel care conduce jocul politic din România.

Citește și: VIDEO Imagini GROAZNICE cu trei soldați turci arși de vii de Statul Islamic (+18)

Totodată, el a mai susţinut că preşedintele vrea "să forţeze mâna" PSD şi ALDE, pentru a declanşa o procedură de suspendare, considerând că suspendarea poate "să-l reîncarce, să-l reinventeze aşa cum s-a întâmplat cu Băsescu în 2007 şi să-i dea un aplomb suplimentar pentru continuarea mandatului până în 2019".

Tăriceanu a arătat că a discutat cu social-democraţii despre posibilitatea constituirii unei comisii parlamentare speciale, care să analizeze poziţia preşedintelui, precizând în acelaşi timp că PSD-ALDE nu doreşte să cadă "capcana declanşării unei crize politice majore''.

Citește și: `Clanul Bușoi` a luat în stăpânire Banatul (presa)

"De aceea am considerat că este util să ne luăm un timp de gândire, să vedem care este cea mai bună soluţie. Nu cred că în acest moment ar trebui să primeze un război al orgoliilor. Este cel mai păgubos lucru. Nu vrem să ne lăsăm antrenaţi într-un război care nu afectează numai instituţiile politice, ci o ţară întreagă. Nu am un răspuns. Încercăm o soluţie politică, ca să nu se aprindă toată casa, dar nu o să putem să asistăm la o atitudine de desconsiderare a Constituţiei şi a votului cetăţenilor fără să avem în vedere cealaltă posibilitate pe care preşedintele crede că o vom utiliza - suspendarea", a adăugat Tăriceanu.

Citește și: Informații explozive ale jurnaliștilor pun într-o nouă lumină dispariția lui Sebastian Ghiță. Șeful Direcției Operațiuni Speciale, instituția care îl monitoriza pe inculpatul fugar, surprins la o petrecere cu un protejat al lui Ponta

El a admis că nu există o ''soluţie" în prezent. ''De aceea am zis că este important să ne luăm un minim timp de gândire, să lăsăm toată această tensiune să se decanteze puţin, pentru că nu este bine să iei decizii în tensiune, în pripă. Şi subliniez dorinţa noastră de a evita să ne adâncim într-o criză politică", a mai spus Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.