Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Călin Popescu Tăriceanu comentează decizia CCR: 'Trebuie însă pusă într-un alt registru'

Calin Popescu Tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte ALDE, consideră că, prin soluţia Curţii Constituţionale referitoare la alegerile locale, CCR a arătat că acesta nu este un subiect pe care să îl decidă ea, ci factorul politic.

"Decizia de astăzi a Curţii trebuie însă pusă într-un alt registru. Ea nu favorizează pe nimeni şi nu defavorizează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ţine cont de aspectul de constituţionalitate, ci este un element de decizie politică, ce revine partidelor şi în final Parlamentului, prin sistemul de legiferare. Practic, astăzi Curtea a arătat foarte clar că nu este un subiect pe care să-l decidă ea, ci rămâne ca factorul politic să-l hotărască în continuare", a afirmat miercuri Tăriceanu.

Citește și: Cum ar arăta Pământul dacă toată gheața s-ar topi / VIDEO

El a subliniat că dezbaterea subiectului referitor la alegerile locale poate fi reluat de viitorul Parlament.

"Putem oricând să discutăm despre sistemele electorale, dar nu cu o lună înainte de alegeri, ci după alegeri, în viitorul Parlament, acest subiect va putea fi redeschis şi vom participa la această dezbatere. Trebuie să asigurăm o minimă stabilitate a sistemului electoral, în general a legislaţiei, lucru care pare să fie astăzi scăpat din vedere de unii care doresc modificările făcute pe picior şi eventual cu o lună înainte de alegeri", a adăugat copreşedintele ALDE.

Citește și: Marian Vanghelie a fost dus, DE URGENȚĂ, la spital

Potrivit lui Tăriceanu, pentru partidele mari "este favorizantă varianta alegerilor într-un singur tur", în timp ce pentru cele mici "este mai puţin favorabilă".

"Din această perspectivă aş fi putut spune că ne interesează şi ne dorim alegeri în două tururi de scrutin. Numai că anul trecut a fost 'un consens' în care partidele mari, inclusiv PNL, au optat şi au obţinut cu multă fervoare sistemul de alegeri într-un singur tur pentru că la ora aceea PNL era favorizat. Între timp, PNL a trecut pe locul doi în sondajele de opinie şi consideră că sistemul defavorizează şi de aceea a pledat pentru revenirea la două tururi de scrutin. O poziţie care este caracteristică pentru bâlbâielile pe care PNL le face de o bună bucată de vreme şi care au dus la decredibilizarea PNL în ochii electoratului", consideră Tăriceanu.

Citește și: A fost filmat orgasmul unei femei de la început până la sfârșit / VIDEO

Curtea Constituţională a României a respins miercuri sesizarea privind unele prevederile din Legea alegerilor locale, printre care şi cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepţia pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată, iar cea pe art. 101 ca inadmisibilă.

Citește și: Dovada existenței extratereștrilor printr-o ecuație a oamenilor de știință

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că "pentru funcţia de primar candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti".

La art. 101 alin. 2 se arată că "este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizează că, "în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.