Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania electorală – poza de start

Romaniatv.net

Iată-ne ajunși la momentul primei zile oficiale de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Avem la dispoziție, așadar, 30 de zile în care să cântărim ofertele partidelor politice, să vedem cu ce oameni vin acestea în fața noastră și să decidem cum va fi condusă România în următorii 4 ani. Vom urmări cu atenție fiecare zi din această perioadă și tocmai de aceea încercăm să vă oferim, la început, și fotografia de start a acestui maraton electoral.

Listele de candidați

Avem deja imaginea completă a ofertei de oameni din partea fiecărui partid. O temă generală abordată de toți competitorii a fost aceea a oamenilor noi, a figurilor lipsite de pete, de probleme cu justiția, a oamenilor cu expertiză în domeniile lor. Liberalii au mizat pe un mix de senioritate (Leon Dănăilă fiind decanul de vârstă a viitorul Parlament) dar și de figuri tinere, unele total necunoscute, chiar controversate. De partea cealalată, PSD a ales să mizeze în continuare pe nume importante care duc în spate povara multor bătălii electorale, dar care sunt și figuri emblematice pentru social democrați, cu ar fi Ecaterina Andronescu sau Șerban Nicolae. La aceste alegeri vom avea și o serie de partide noi, USR, PMP, ALDE și PRU. Fiecare din aceste partide a ales să se folosească de câte o locomotivă de imagine, iar restul numelor din listă speră să poate fi trase în sus de lideri. Fie că vorbim de un Nicușor Dan, Tăriceanu sau Băsescu.

Programe de guvernare

Asistăm anul acesta la un fenomen extrem de interesant din acest punct de vedere. În mod normal, competiția electorală ar trebui să ne ofere un principiu de: câte partide – atâtea programe de guvernare. Situația este cu totul alta. S-au creat o serie de poli, de alianțe neoficiale, în jurul a două mari programe – proiecte.

USR și PNL s-au strâns în jurul premierului Dacian Cioloș, adoptând fără rezerve proiectul acestuia, „România100„, diluând astfel, parțial, importanța propriilor programe de guvernare. De partea cealaltă, PSD, ALDE și într-un fel, PRU, fac front comun în jurul tandemului Dragnea-Ponta. Ce este extrem de interesant e faptul că, la acest moment, românii știu de la bun început care vor fi majoritățile și pot astfel să își direcționeze votul fix către coaliția neoficială pe care o vor la conducerea țării.

Teme de campanie

Perioada de precampanie pe care a traversat-o întreaga toamnă nu ne-au lăsat nicio surpriză în ceea ce privește temele pe care fiecare din partide le vor aborda. PNL vine cu sloganul „România înainte„ alături de o asociere fără echivoc cu premierul Dacian Cioloș și antiteza PNL reformator – PSD, cel mai mare rău. Faptul că premierul Cioloș nu face același pas hotărât într-o fuziune totală de imagine cu liberalii (a se vedea și jocul acestuia în jurul USR) s-ar putea să reprezinte o vulnerabilitate importantă pentru PNL la aceste alegeri.

De partea cealaltă, PSD mizează foarte puternic pe filonul naționalist. „Îndrăznește să crezi în România„, apropierea și susținerea clară, cel puțin din partea președintelui Dragnea a Coaliției pentru Familie și a dorinței acestora de a avea cât mai curând un referendum privind modificarea Constituției, la care se mai adaugă și menținerea în prim plan a numelui lui Victor Ponta (al cărui bazin electoral nu avem cum să îl ignorăm) le oferă pesediștilor destule arme pentru alegeri. Rămâne de văzut dacă nu cumva, ca de obicei în ultimii ani, toate eforturile lor de a se prezenta ca un partid schimbat, reformat, nu vor fi dărâmate de scandaluri de corupție majore.

USR merge pe temele de campanie ale lui Cioloș, dar, din când în când, a se vedea cazul Clotilde – Coaliția pentru Familie, derapează și spre teme dragi PSD. ALDE și PMP sunt preocupate doar de binomul SRI – DNA.

Noutăți tehnice ale alegerilor din 11 decembrie

Anul acesta aduce câteva noutăți importante în desfășurarea scrutinului din decembrie. Pentru prima dată,diaspora poate vota prin corespondență. Întreg procesul electoral din secții va fi supravegheat video și, la fel cum s-a întâmplat și la alegerile locale, prezența la vot va fi raportată în timp real. Toate aceste modificări au fost implementate de AEP și ar trebui să asigure o și mai mare transparență și corectitudine a votului.

Concluzii

Anul acesta vom avea parte de o campanie agitată. Cine se așteaptă la o campanie relaxantă și cu dezbateri fine, de lorzi, mai are mult de așteptat. Cert este că aceste alegeri sunt, poate mai mult ca oricând, decisive pentru viitorul pe termen mediu și lung al țării.

Da, știu, de câte ori nu am auzit asta cu „alegeri decisive„. Dar, uitați-vă un pic în jurul nostru și în lume. Totul se schimbă. Radical.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.