Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania în Moldova. Cum s-a desfășurat

prezentulreflectatinistorie.wordpress.com
Maia Sandu

Astăzi se votează în Moldova. pentru prima oară în ultimii 20 de ani, Moldova își alege prin vot direct Președinte.

Citiți și: LIVETEXT Alegeri Prezidențiale R. Moldova

Constituția Moldovei prevede prerogative limitate pentru șeful statului. Făcând o paralelă cu România, președintele moldovean are cam aceleași atribuții, în plus poate avea inițiative legislative.

Campania în Moldova a fost destul de anostă, din punct de vedere al evenimentelor electorale și al prezenței candidaților la TV.

Firul epic al campaniei

Aici situația politică este una specială. Avem o guvernare pro-europeană, dar care este la o cotă redusă de popularitate din cauza scandalurilor de corupție și două forme de opoziție. O opoziție pro-europeană, reprezentată de Maia Sandu și o opoziție pro-Moscova reprezentată de Igor Dodon.

Campania a început acum o lună, clasamentul prezentându-se astfel: Igor Dodon primul clasat la o distanță foarte mare, locul doi era disputat între Marian Lupu( PDM-partidul lui Vlad Plahotniuc) Andrei Năstase candidatul DA, finanțat puternic de oligarhii Victor și Viorel Țopa, Maia Sandu (PAS). La câteva procente, în spatele celor 3, se afla și fostul premier Iurie Leancă. În spatele acestora era un întreg pluton de candidați, 16 la număr care aveau între 0.5% și 2-3 la sută printre care și liderul unionist Mihai Ghimpu.

Citiți și: Alegeri în Moldova: Cine sunt și ce vor candidații

În prima fază a campaniei electorale, bătălia s-a dus pentru câștigarea locului doi. Au fost câteva mișcări interesante. Andrei Năstase unul dintre cei care au fost în fruntea protestelor, a făcut pasul în spate și s-a retras în favoarea Maiei Sandu. A fost un moment care a început să schimbe dinamica electorală. Asta nu neapărat pentru că voturile lui Năstase s-ar fi dus în procent prea mare la Maia, ci pentru că s-a creat senzația că Maia Sandu poate intra în turul 2. Studiile au arătat că electoratul lui Năstase se orienta mai degrabă spre Ciubașenco, candidatul lui Usatîi, președintele unui partid de extremă stângă.

Momentul 2. Susținerea publică oferită de șeful PPE, Joseph Daul, în favoarea Maiei.

Al treilea moment important a fost retragerea lui Lupu, în favoarea Maiei Sandu. Un moment extrem de controversat și asta pentru că asocierea Lupu-Plahotniuc-Maia Sandu putea reprezenta o vulnerabilitate pentru candidata PAS la președinție care putea fi exploatată de către Igor Dodon.

Din păcate, Maia Sandu a reacționat prost, în prima fază, discursul său fiind unul emoțional. În loc să respingă doar susținerea lui Plahotniuc, dar să facă un apel către votanții partidul condus de acesta (13 procente) pentru a putea astfel câștiga o parte din voturi, Maia a refuzat sprijinul partidului fără să facă diferența între votanți și liderul lor.

Momentul 3. Leancă rămâne în cursă.

Deși fostul premier dorea să se retragă în favoarea lui Maia, după mutarea lui Lupu rămâne în cursă a renunțat declarând public că decizia a luat-o pentru a împiedica ascensiunea lui Dodon la funcția de președinte încă din primul tur. Cu alte cuvinte, Leancă speră să îndrepte voturile PDM către el și nu către Dodon, după ce Maia a avut reacția de respingere.

Momentul 4. Înregistrări audio. Presa prezintă o înregistrare cu Andrei Năstase care vorbește cu un vicepreședinte al partidului său despre Maia Sandu și americani. Năstase afirmă în înregistrarea audio că la un moment dat va spune că Maia este mână în mână cu Plahotniuc.

Înregistrarea a fost confirmată de autori. Nu știm cât va conta electoral, dar faptul că a apărut în presă nu face decât să îl ajute pe Dodon.

Astăzi este un vot de protest. Un vot de protest, care are însă și nuanța geopolitică. Vom asista la o confruntare între Maia Sandu și Igor Dodon. Obiectivul lui Dodon este de a câștiga din primul tur. Dacă ajunge în turul doi , există o mică șansă ca Maia să poată câștiga președinția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.