Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Cancelarul multinaționalelor', puci la Palatul Victoria

Palatul Victoria

National:

La doar cateva zeci de ore dupa ce „National” dezvaluia in exclusivitate planul „nebunesc” pitrocit la Cancelaria premierului Palatului Victoria pentru inceperea „executiilor in masa”, iata ca Dragos Tudorache pare de neoprit si lanseaza noi lovituri naucitoare, menite sa-i intareasca puterea tot mai mare de care se bucura la Palatul Victoria.
Unde se vorbeste tot mai des de un veritabil „puci” al lui Dragos Tudorache si al unor ministri din „nucleul dur”, precum Cristian Ghinea, Costin Borc, Anca Dragu sau Mircea Dumitru si la care premierul Dacian Ciolos asista deja neputinicos.
Iar daca Vlad Stoica, seful de Cancelarie al fostului premier Victor Ponta se prelungea ca umbra pe langa ziduri sa nu-l observe „baronii” si sa-l ia la scarmanat, iata ca „urmasul lui Vladut” se dovedeste de o ambitie rar intalnita chiar si pentru „fundamentalistii” tehnocrati cu care Monica Macovei a impanzit Guvernul Ciolos. Asa ca acesta este cel care a fost insarcinat de catre premier sa coordoneze operatiunea „Lunetistul”, in urma careia un numar socant de mare de demnitari sau inalti functionari urmeaza sa fie „executati”, unul cate unul, din structurile guvernamentale si din cele administrative in ultimele trei luni de mandat ale tehnocratilor. Numai ca, dupa cum arata informatiile de ultima ora de la Palatul Victoria, Dragos Tudorache deja aproape ca a preluat fraiele guvernarii in propriile maini, fortand crearea unui nou pol de putere. Iar exact in aceste zile, Guvernul Romaniei arunca sute de milioane de euro drept ajutoare de stat strict unor companii straine, in timp ce antreprenorii romani sunt respinsi „in grup”, motiv pentru care „calaul lui Ciolos” s-a mai pricopsit si cu porecla de „cancelarul multinationalelor”.
Prea moale
Vazut la inceputul mandatului sau drept intransigent ca orice ardelean care se respecta, iata ca „erodarea” de dupa doar o scurta perioada de guvernare a lui Dacian Ciolos este pe cale sa-i schimbe acestuia total imaginea, premierul fiind considerat acum prea „moale”. Culmea, chiar de unii dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai! Si nu este doar un caz singular, unitatea cabinetului  tehnocrat fiind supusa unei presiuni tot mai crescande, odata cu apropierea alegerilor parlamentare, de catre un „nucleu dur” care insista pentru luarea unor masuri de-a dreptul exceptionale in scurtul ragaz care le-a mai ramas la guvernare. Desigur, scopurile declarate ale acestor deziderate sunt mai mult decat nobile si, probabil, sprijinite si de unele din cancelariile occidentale. Insa, pentru ca asa este in Romania, pe noi practica ne omoara, chiar si atunci cand sunt tehnocratii la guvernare. Lucru inteles, in mare parte, si de Dacian Ciolos, cel care pana acum a refuzat, cu aceeasi incapatanare de ardelean, sa iasa din „fisa postului”. Si care a promovat, de exemplu, legi prin care se oprea cumpararea de terenuri, „cu judetul”, de catre cetatenii straini.
Baiat de Bruxelles
Si, dintr-odata, noua „stea” pregatita pentru Palatul Victoria este Dragos Tudorache. Cel care in ultimii zece ani a lucrat doar la Bruxelles, cu o leafa de baza de peste 10.000 de euro, la Comisia Europeana, institutie de care a fost platit si de altfel si alti cativa ani buni inainte. Asa ca poate sefului Cancelariei premierului, ca si ministrului Finantelor si altor ministri nu li s-a parut nimic neadecvat ca, in proportie de suta la suta, ajutoarele de stat de 621 milioane lei oferite de la buget tocmai ce s-au dus in conturile a sase companii straine. Este vorba de Pirelli, Clariant Products, Robert Bosch, Alu Menziken, Safe Med International si, mai ales, turcii de la Arctic, care si-au luat „partea leului”, de 163 milioane lei. In acest timp, zecile de companii romanesti, dintre care unele prezentasera planuri proprii de investitii de cate 30-40 milioane de euro au fost respinse pe capete.

Ziarul Financiar:

Puţine sunt situaţiile în care congresmenii americani din ambele tabere politice se unesc într-o singură voce. Comisia Europeană le-a oferit acest prilej stabilind că Apple trebuie să înapoieze Irlandei 13 miliarde de euro plus dobânzi în taxe neplătite, iar politicienii din SUA au răspuns cu ameninţări şi critici la adresa executivului european.
Ce să-i fi înfuriat atât de mult pe congresmeni, când SUA, la fel ca UE, se mobilizează contra evaziunii fiscale şi a paradisurilor fiscale?  În iunie, Apple avea peste hotare, departe de mâna Fiscului american, cash şi alte investiţii lichide în valoare de 215 miliarde de dolari, faţă de 187 miliarde de dolari în septembrie, mai mult decât oricare altă compania americană.
Comisia Europeană s-ar putea să fi ajuns prima, înaintea Washingtonului, la o parte din aceşti bani. Iar comisarii europeni au luat la ţintă şi alte mari companii din SUA, printre care Amazon şi McDonald’s.
Apoi nu trebuie ignorat faptul că Apple şi alte mari corporaţii au cheltuit milioane de dolari pe lobby pentru a-i convinge pe politicenii americani să creeze în legislaţie portiţele care le permit să păstreze o mare parte din profituri în afara razei de acţiune a Fiscului american.
O analiză Oxfam arată că cele mai mari 50 de companii americane păstrează aproximativ 1.400 de miliarde de dolari în paradisuri fiscale din afara SUA.
În 2013 Reuters scria că Apple ar putea cheltui patru milioane de dolari pe activităţi de lobby în Cogresul SUA, de două ori mai mult ca în anul precedent, în condiţiile în care compania era acuzată că este cel mai mare evazionist din acea ţară. Apple a cheltuit 4,48 de milioane de dolari pe lobby în SUA anul trecut, faţă de 4,11 milioane de dolari în 2014, potrivit datelor Consumer Watchdog, citate de Bloomberg, care scria la începutul anului că grupul american de tehnologie îşi intensifică eforturile de lobby contra anchetei de evaziune fiscală din UE.
Companiile americane, împreună cu grupurile lor de lobby, se comportă la Washington ca într-un mizer club de streaptease, aruncând cu bani în efortul de a lupta contra unei reforme fiscale care ar putea aduce înapoi în cuferele statului sute de miliarde de dolari, scria în 2013 Huffington Post.
Tim Cook, directorul executiv al Apple, a cerut schimbarea codului fiscal al SUA astfel încât acesta să permită companiilor americane să-şi aducă acasă banii din străinătate fără să fie taxate prea mult. De asemenea, Cook este un avocat al criptării şi al blocării accesului guvernelor la comunicaţiile digitale. Sumele cheltuite de Apple pe activităţi de lobby sub acest CEO au crescut substanţial.
Acum, CE a cerut Apple să înapoieze Irlandei 13 miliarde de euro în taxe neplătite plus dobânzi acumulate timp de mai mult de zece ani. CE susţine că scutiri de taxe considerate ajutor de stat ilegale au permis Apple să plătească taxe de aproape 0% între 2003 şi 2014, după cum scrie The Wall Street Journal. Suma ar echivala cu o amendă record.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.