Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când se vor termina protestele

neam trezit

Strada nu dă semnale că protestele s-ar termina prea curând. E drept, nici guvernarea nu pare să facă eforturi pentru a facilita revenirea la normal. Dar cum fiecare început trebuie să aibă și un sfârșit, în continuare vorbim despre minimele condiții care trebuiesc îndeplinite pentru ca protestatarii să renunțe la manifestații.

Asumarea responsabilității

Primul pas în asumarea responsabilității pentru această criză ar fi trebuit să fie abrogarea Ordonanței 13. Dar când spui că principala problemă a fost comunicarea defectuoasă, spui defapt că OUG nu era prea rea pe fond, dar oamenii din Piață nu au înțeles acest lucru și tu nu ai reușit să îi faci să priceapă. Nu așa se detensionează o situație, ci din contră.

Eșecul în asumarea răspunderii trece la un cu totul alt nivel când, după abrogarea OUG, ministrul Justiției își asumă peste capul premierului un proiect de lege pentru modificarea codurilor penale. Proiectul a fost retras ulterior, însă toată această serie de stângăcii arată o lipsă de profesionalism la nivelul Executivului. Un motiv în plus pentru ca Piața să nu se calmeze.

Sancțiuni

Vina fără vinovați nu există. Ori neasumarea responsabilității ne duce mai departe la următorul pas: lipsa măsurilor de sancționare. Într-o astfel de situație, deciziile în regim de urgență sunt esențiale. Fiecare zi în care Florin Iordache rămâne în funcție va fi privită drept un nou afront la adresa protestatarilor. Dacă anularea Ordonanței 13 ar fi fost imediat urmată de demisia lui Iordache, actualul guvern ar fi dat semnale că a înțeles cu adevărat nemulțumirile protestatarilor și că vrea să calmeze situația.

Respect

Ultimul și poate cel mai greu de îndeplinit pas este respectul pe care guvernul și majoritatea parlamentară trebuie să-l arate. Față de protestatari, față de firme și chiar față de instituția Parlamentului și a Președinției. Când declari că sute de mii de români au ieșit în stradă pentru că s-au lăsat manipulați, când spui că multinaționalele ar trebui să fie verificate de către SRI, când părăsești sala în momentul în care vorbește președintele, care are la fel de multă legitimitate ca și majoritatea parlamentară, demonstrezi că nu înțelegi nimic din ceea ce ți se întâmplă. Lipsa acestui minim respect nu face decât să le demonstreze protestatarilor că motivele lor de a fi în Piața Victoriei nu s-au terminat odată cu abrogarea Ordonanței 13.

Odată semnalele date că aceste minime condiții sunt asumate de guvern și majoritatea parlamentară, lucrurile vor putea intra din nou pe un făgaș normal. Contrar părerii unora, nici protestatarii nu sunt prea mulțumiți să fie în stradă. A trecut mai bine de o săptămână în care programul personal al fiecăruia a fost lăsat deoparte seară de seară, pentru a sta ore întregi în frig. Și-ar dori să se întoarcă fiecare la treburile lor, dar nu așa, cu jumătăți de măsură îndeplinite, când după atâția ani de adormire, pot în sfârșit vorbi în cor despre un „neam trezit”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.