Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cantitate impresionantă de material în dosarul Revoluției: 8 metri pătrați au plecat de la Senat

dosar revolutie

Au trecut aproape 28 de ani de la crunta şi sângeroasa Revoluţie din 1989 şi nici acum nu ştim adevărul despre ce s-a întâmplat atunci. Dosarul a fost închis de mai multe ori, dar CEDO 'le-a dat peste nas' autorităţilor pe care le-a obligat să-l redeschidă de fiecare dată. Acum, parchetul ICCJ va primi mai multe documente clasificate din partea Senatului care ar putea face lumină şi a condamna criminalii de atunci.

Citește și: Justiție în România: Eleva olimpică VIOLATĂ de un afacerist trebuie să plătească 37.500 de lei drept „cheltuieli judiciare“

Conducerea Senatului a aprobat transmiterea catre Parchetului ICCJ atat a documentelor neclasificate privind evenimentele din decembrie 1989, cat si a documentelor clasificate, fara a mai trece prin proceduri interne de declasificare. "Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut documentele privind Revolutia din decembrie 1989, care au stat la baza Comisiei de ancheta a Parlamentului. Aceste documente cuprind doua aspecte, sunt o parte clasificate si o parte neclasificate. (...) Astazi s-a luat hotararea sa nu mai cerem declasificarea noi, la Senat, ci sa le transmitem asa cum sunt", a spus vicepresedintele Senatului Nicolae Badalau.

Citește și: STUDIU Oamenii grași au asociate 11 tipuri de CANCER

El a precizat ca documentele respective vor putea fi consultate direct de catre procurori care au acces la documente clasificate. Sectia Parchetelor Militare de la Parchetul de pe langa Inalta Curte a solicitat Senatului, in septembrie 2016, posibilitatea sa ii fie puse la dispozitie, spre consultare, raportul comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, conform news.ro. La vremea respectiva, decizia a fost ca procurorii sa studieze aceste documente in Senat, lucru care s-a intamplat in noiembrie.

Citește și: ASTA e legătura dintre o mâncare sănătoasă și persoanele care se trezesc mai devreme / STUDIU

”Cred ca sunt vreo sase sau opt metri liniari sau patrati de dosare. Este foarte multa documentatie. Multa are un regim special, de documente cu caracter secret si atunci nu le-am putut preda, asa cum s-a solicitat initial. Parchetul a decis sa vina cu cei care fac urmarire penala sa studieze si, unde este nevoie, sa solicite procedura de desecretizare”, a explicat senatorul Ioan Chelaru. In luna martie, procurorul general interimar, Bogdan Licu, a cerut Biroului Permanent al Senatului sa-i puna la dispozitie stenogramele audierilor facute in cele doua comisii senatoriale care s-au ocupat de cercetarea Revolutiei din 1989. Biroul Permanent a decis, atunci, ca aceste documente, fiind clasificate, nu pot fi consultate de catre procurori decat la Palatul Parlamentului.

Citește și: SCHIMBĂRI la WhatsApp: Noua funcție introdusă pentru utilizatori

In dosarul Revolutiei, Parchetul instantei supreme a extins urmarirea penala, in rem, pentru infractiuni contra umanitatii. Dosarul "Revolutiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.