Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capcană mortală întinsă UNPR. Riscă dispariţia. Ce planuri ascunse au PNL şi PSD cu progresiștii

unpr ppdd

Fuziune sau deloc. Este ultima condiție pusă de liberali oamenilor  lui Valeriu Steriu pe  fondul  tensiunilor adâncite  dintre UNPR și PSD după inițierea  negocierilor cu liderii Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Conducerea liberală vrea  să bată  fierul cât  e cald. Calculele politice  din spatele acestei presiuni  sunt însă altele. Și nu privesc  numai  obținerea  unei majorități de câteva luni înainte de  alegerile parlamentare  din toamnă.

Vezi și: Șeful celui mai mare sindicat din Politie a fost reținut de procurori. Acuzații grave

PNL nu mai este dispus să tolereze existenţa partidelor-refugiu de genul ALDE şi UNPR pentru foștii membri PNL sau PSD respinși de partide.  O negociere pentru o alianţă politică  înseamnă  prelungirea supravieţuirii unor astfel de partide şi după alegerile parlamentare ce  vor urma şi, totodată, un risc pentru o viitoare majoritate parlamentară.  Cu sacii   în căruţă şi propriile grupuri parlamentare asigurate printr-o alianţă electorală cu PNL sau PSD,  progresiştii lui Oprea  şi Steriu ar  deveni  din nou incontrolabili şi ar  înclina balanţa puterii în funcţie de  interesul naţional, dictat de cel personal.

Un astfel de scenariu este  nedorit atât de PNL, cât şi de ... PSD, susţin surse  din conducerea social-democrată. Desfiiinţarea prin înglobarea  UNPR cât mai rapid este considerată o soluţie mai eficientă de către cele două părţi.

Liberalii   ar  dori ca fuziunea cu UNPR sau cu  partea mai curată din acest partid  să se realizeze cât mai rapid. "Cu cât o facem mai rapid, cu atât  avem, timp ca până în toamnă, atacurile şi campania la adresa acestei fuziuni se vor estompa şi o putem folosi în toamnă. Pregătim surprize şi în Parlament şi în afara lui", ne-au explicat surse din cadrul PNL.

În fapt, planul liberalilor are două obiective. Unul pe termen  scurt - obţinerea  unei majorităţi în toamnă pentru a  schimba  președinții celor   două camere  legislative, a readuce Guvernul în  sfera sa de influenţă şi a sili Palatul Victoria să facă ceea ce de atâta timp membrii Executivului se codesc:  eliminarea influenţei social-democrate din eşaloanele secunde din ministere, dar şi din prefecturi şi deconcentrate chiar înainte de campania şi organizarea scrutinului electoral pentru alegerile generale, ne-au declarat surse din interiorul PNL.

În cazul in care fuziune cu UNPR şi celelalte  formaţiuni  de genul PND şi PSRO va fi finalizată la mijlocul lunii iulie printr-un Congres, se va trece la aplicarea acestei prime etape. Atât progresiştii, cât şi oamenii lui  Mircea Geoană şi Daniel Fenechiu vor primi funcţii  politice  în noul PNL

"Deja avem 16 primvice-preşedinţi, ce mai  contează dacă am avea 32?", comentează liberalii pe la colţuri, uşor amuzaţi.

În schimb, a doua etapă a planului liberal nu aduce veşti prea bune pentru  viitorii colegi de partid.  Deşi uneperiştii au cerut, în cadrul negocierilor purtate, 18 locuri elibigile pe listele PNL la parlamentare, pretenţiile acestora nu vor fi respectate după perfectarea  fuziunii. Potrivit surselor citate,  doar câţiva dintre progresiştii actuali, în frunte cu Valeriu Steriu,  vor  fi propulsaţi în toamnă de către PNL pentru o nouă candidatură.  Asigurarea  a 18 mandate, 10 la Cameră şi 8 la Senat ar echivala cu acordarea unei  influenţe prea mari pentru  cei din UNPR,  în comparație cu rezultatele electorale. Conducerea liberală mizează pe faptul că UNPR va avea dificultăți majore de atingere a pragului electoral dacă ar candida singur. Drept urmare, liderii UNPR nu au altceva de ales decât să înghită găluşca şi să-şi lase cea mai mare parte  a propriilor parlamentari în offa-said.

În paralel, liberalii au început să facă curte şi celor din ALDE, unde conform surselor citate, există disensiuni cu privire la cea mai bună cale de urmat: candidatură seprată la  parlamentare sau pe liste comune, fie cu PSD, fie cu PNL.

„Mă uit la partidul domnului Tăriceanu. A fi consecvent în alianţa cu PSD nu te va duce în Parlament. Sper să înţeleagă şi domnia sa mai devreme sau mai târziu, pentru că ALDE riscă să nu intre în parlament", a declarat copreşedintele PSD, Alina Gorghiu, încercând  să întindă o mână  către   foștii colegi de partid.

De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea  este adeptul unui joc de aşteptare, pigmentat cu avertismente către conducerea UNPR.  Deocamdată,  Dragnea  a făcut cunoscut că nu  este adeptul  şantajului- majorităţi  locale contra listă comună la parlamentare, practicat de UNPR şi că uşa negocierilor va rămâne închisă până când progresiştii nu vor denunţa  public şi vor  renunţa la negocierile cu PNL.

Cum Valeriu Steriu a anunţat că  tratativele  cu liberalii vor continua, în Kiselleff s-a trecut la planul B.  Inițial, social-democrații  aveau   gânduri similare:  absorbirea  UNPR și acordarea  de funcții și câteva  locuri eligibile pentru liderii  acestui partid în frunte cu  Gabriale Oprea.

În prezent, conducerea PSD mizează tocmai pe faptul că nu toţi actualii parlamentari ai UNPR vor avea loc pe eventuala listă comună cu PNL şi vor reveni  la sentimente  mai bune  după ce vor  realiza capcana pregătită de liberali.  Au luat în calcul și  condiția esențială pusă de liberali pentru acceptarea uneperiștilor în rândurile lor: PNL este deschis numai acelora care  sunt  conformi  cu propriile   criterii de  integritate, ceea ce face ca  Gabriel Oprea și alții ca  el din UNPR să fie nevoiți să se  reorienteze.   "În toamnă, îi vom  lua,  fie la bucată, fie în grup", ne-au dezvăluit surse din conducerea social-democrată, planul de rezervă pentru asigurarea actualei majorităţi înainte de alegeri.

În ambele situaţii, UNPR pare să aibă numai de pierdut. Alergând după doi iepuri pentru a obţine reprezentarea în viitorul Parlament,  conducerea  acestui partid riscă să piardă astfel şi puţinul pe care îl mai au.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.