Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Captură de senzaţie a DIICOT: Procurorii au destructurat un grup infracţional periculos

diicot

Captură de senzaţie a celor de la DIICOT. Procurorii au destructurat un grup infracţional extrem de periculos. Grupul infracţional organizat era specializat în săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie în formă calificată, şantaj, furt calificat, înşelăciune, mărturie mincinoasă şi contrabandă cu ţigarete. Procurorii DIICOT-Structura Centrală au reţinut în sarcina suspecţilor săvârşirea următoarelor infracţiuni:

Infracţiunea de şantaj comisă în dauna unei persoane vătămate

În cauză s-a reţinut că începând cu luna mai 2016, membrii grupului au exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate, ameninţând-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi a bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la acesta, în mod injust, o sumă de bani. În vederea realizării acestui scop, suspecţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor și agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată le-a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile.

Infracţiunea de tălhărie calificată, comisă în dauna a două persoane vătămate, prin metoda “Maradona”

În dimineaţa zilei de 05.12.2016, suspecţii, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia, uneia dintre persoane fiindu-i provocate leziuni ce au necesitat pentru vindecare circa 14 zile de îngrijiri medicale. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autotursim de persoanele vătămate.

În perioada 03.02.2017-11.02.2017 suspecţii au conceput şi dezvoltat planul infracţional în baza căruia, la data de 12.02.2017 au pătruns, prin efracţie, în locuinţa unei persoane vătămate, de unde au sustras bijuterii, bunuri şi o sumă de bani. Şi în acest caz, membrii grupării infracţionale au acţionat în mod coordonat, efectuând anterior verificarea locului de comitere a faptei, pentru a se asigura că în zonă nu sunt montate camere de supraveghere, precum şi investigaţii cu privire la obiceiurile locatarilor imobilului din care intenţionau să sustragă bunuri.

În urma acestor verificări, constatând că în după-amiaza zilei de 12.02.2017 persoana vătămată urma să se deplaseze la Penitenciarul Bucureşti Jilava, pentru a merge în vizită la fiul său, încarcerat în acel loc, liderul grupului infracţional a decis ca pătrunderea în imobilul acesteia să se realizeze în acest interval de timp.

În baza celor stabilite, în ziua de 12.02.2017, suspecţii s-au deplasat la locuinţa persoanei vătămate, au pătruns în imobil şi au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei.

La data de 11.12.2016, liderul grupului infracţional i-a determinat pe alţi doi suspecţi să se deplasaze în târgul agroalimentar organizat pe raza localităţii Bragadiru, loc în care aceştia au indus în eroare o persoană vătămată, de la care au achiziţionat 3 (trei) porci, preţul stabilit pentru această tranzacţie fiind de 3.200 de lei. La momentul efectuării plăţii, folosindu-se de metoda “şmenului”, sus-numiţii i-au înmânat persoanei vătămate 25 de bancnote de 100 de lei, care imitau bancnotele reale, însă în realitate erau hîrtii fără putere circulatorie, care aveau înscrisă pe verso menţiunea “RECLAMĂ”. În tot acest timp, liderul grupului a aşteptat, pentru propria sa protecţie, într-o benzinărie situată în apropierea locului de comitere a infracţiunii.

Infracţiunea de înşelăciune, comisă în dauna unui cetăţean bulgar

La la data de 12.06.2017, membrii grupului infracţional, în baza unui plan conceput încă din cursul lunii noiembrie 2016, l-au indus în eroare pe un cetăţean bulgar, cu numele „Ghiorghi”, neidentificat până la acest moment, cu ocazia efectuării unui schimb de valută.

Astfel, după ce pe parcursul mai multor luni l-a lăsat să creadă pe un alt cetăţean bulgar zis ”nea Ştefan”că poate intermedia un schimb valutar în urma căruia să primească un comision de 20 % din suma tranzacţionată (din care 10% urma să primească persoana care efectua tranzacţia şi 10% urmau să fie primiţi şi împărţiţi în mod egal între intermediari), liderul grupului l-a determinat pe acesta să găsească o persoană care să accepte operaţiunea, respectiv să primească suma de 120.000 de euro (despre care a pretins că aparţine unei femei de origine greacă, foarte bogată, care doreşte să schimbe bancnotele pe care le deţine, posibil provenite din activităţi ilicite, cu alte bancnote „curate”, fiind dispusă să plătească un comision de 20% pentru acest schimb), plătind în schimb suma de 100.000 de euro, comisionul de 20.000 de euro urmând să fie împărţit între ei ulterior efectuării tranzacţiei.

La momentul predării sumei convenite (respectiv 120.000 de euro), după ce s-a asigurat că persoana vătămată (respectiv cetăţeanul bulgar cu numele „Ghiorghi”) a efectuat plata sumei de 100.000 de euro, remişi în Bulgaria membrilor grupului infracţional, folosindu-se de metoda “şmenului”, suspecţii i-au înmânat unui alt cetăţean bulgar, reprezentant al persoanei vătămate, 12 pachete de 100 de euro, care imitau bancnotele reale, însă în realitate erau hîrtii fără putere circulatorie, care aveau înscrisă pe verso menţiunea “RECLAMĂ”.

Corelativ comiterii acestor infracţiuni, membrii grupului infracţional au acţionat coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, contrabandă asimilată şi contrabandă, fiind desfăşurate acte specifice, coordonate şi lipsite de echivoc în vederea pregătirii comiterii acestor infracţiuni. De asemenea, la data de 22.02.2017, în jurul orei 15:50, un alt membru al grupului infracţional a fost depistat în municipiului București, în apropierea parcului Cosmos, la volanul unui autoturism, în timp ce transporta cantitatea de 50.200 țigarete, fără timbru fiscal, iar la aceeaşi dată, în jurul orei 12:40, suspectul a vândut unei persoane 10.000 de astfel de țigarete. În ziua următoare, respectiv la data de 23.02.2017, în urma punerii în aplicare a mandatului de percheziţie domiciliară, într-una din încăperile imobilului aparţinând concubinei suspectului au fost identificate 90.000 de ţigarete, fără banderolă fiscală, ţigarete aduse în acest imobil, în seara precedentă, de către alţi membri ai grupului infracţional.

 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul D.G.P.M.B. Suportul de specialiate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.