Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cărțile finanțate de fundațiile lui Soros arse în piața publică în Rusia/ DOCUMENT

cnbc.com
carte arsa

Orice se leagă de numele filantropului american George Soros este considerat ca având un înalt potenţial subversiv în Rusia, motiv pentru care inclusiv cărţile editate de fundaţia Open Society sunt arse sau dispar de pe rafturile librăriilor ruseşti, a relatat joi jurnal.ru și cnbc.com

Cotidianul rus aminteşte că, în noiembrie 2015, fundaţia Open Society a lui Soros a fost inclusă pe lista organizaţiilor neguvernamentale 'indezirabile', fiind considerată susceptibilă - potrivit unei legi adoptate în 2012 - a constitui o 'ameninţare' împotriva securităţii statului rus.

content-image


În Republica Komi, entitate administrativă situată în nordul Rusiei, unităţile şcolare şi universitare au primit dispoziţia să depisteze în bibliotecile proprii cărţile editate de fundaţia Soros şi să le retragă din circulaţie. În consecinţă, un liceu profesional din Vorkuta, oraş minier care adăpostea una dintre cele mai mari lagăre (gulaguri) în perioada URSS, a extras din fondurile sale două cărţi de care dispunea în 53 de exemplare şi le-a 'incinerat', potrivit unei reprezentante a instituţiei. 

După ce povestea arderii la Vorkuta a cărţilor publicate de Fundaţia Soros în seria 'Actualizarea educaţiei umanitare în Rusia' a devenit publică, autorităţile federale din Republica Komi au explicat că această iniţiativă a fost consecinţa indicaţiilor directe ale reprezentantului plenipotenţiar al preşedintelui Federaţiei Ruse în acest teritoriu, ministrul educaţiei şi politicii tineretului republicii, Svetlana Moise-Arhipova, potrivit cotidianului Kommersant. Potrivit ei, în cursul verificării fondurilor bibliotecii pe tema Soros s-a constatat că existenţa acestor volume nu era în regulă, iar examinarea conţinutului nu fusese făcută. 

Dimpotrivă, agenţia regională de presă FlashNord susţine că 'nimeni nu a ars cărţile'. Un fost director naţional al Agenţiei tineretului, Victor Telnova, a declarat că Fundaţia Soros este percepută în Rusia ca un 'aparat de distrugere a conştiinţei naţionale'. 

'Sub acoperirea activităţilor culturale, educative şi a altor programe de susţinere a regiunilor Rusiei, această entitate străină vizează distrugerea educaţiei patriotice a poporului nostru (...). Ca urmare, această misiune de confiscare a cărţilor (fundaţiei) Soros poate fi considerată înţeleaptă şi utilă', a scris Telnova într-un articol intitulat 'Arderea cărţilor anunţă prevenirea spirituală a atentatelor', citat de Kommersant. 

Ministrul culturii din Rusia, Vladimir Medinski, a declarat joi că 'arderea cărţilor este în principiu inacceptabilă' şi a promis să lămurească situaţia legată de distrugerea literaturii didactice, publicată cu sprijinul Fundaţiei Soros. El a reacţionat astfel la informaţiile care au bulversat o parte a societăţii ruse despre arderea a 53 de volume la Vorkuta. 

Fundaţia Soros a apărut în Rusia în 1995 şi din 2003 a finanţat activ educaţia şi apărarea drepturilor omului prin proiecte pe teritoriul ţării. În total, fundaţia a cheltuit peste un miliard de dolari, aminteşte Kommersant. Totodată, 64.585 de învăţători, profesori şi studenţi au primit subvenţii din partea fundaţiei.

____

Iată documentele oficiale și lista cartilor puse la index:

 

 

 

 

 

LISTA CĂRȚILOR:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.