Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caracatița firmelor fantomă: Nume romanești în Dosarele Panama

panama_papers_ro_02-1024x486

Peste 11,5 milioane de documente aparținând firmei de avocați Mossack Fonseca au fost obținute de un consorțiu internațional de jurnaliști de investigație. Documentele, care depășesc ca volum toate celelalte "scurgeri" de până acum, descriu lumea ascunsă a companiilor fantomă folosite de cei bogați și puternici pentru a și ascunde averile și afacerile. Tentaculele ei nu ocolesc România.

https://www.youtube.com/watch?v=dUvq1mUKKfc

Probabil cea mai puternică personalitate implicată este Vladimir Putin. Deși acesta nu este implicat personal, prietenul său Serghei Roldugin este complicat în sifonarea a două miliarde de dolari.

Dealtfel, Kremlinul a reacționat preventiv „avertizând” prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri S. Peskov că împotriva Rusiei se pregătește un „atac informațional” și descriind documentele ce urmau să fie publicate ca „un acte de lichidare plătită”, informează New York Times.

În România, Rise Project, partenerul român al consorțiului, a identificat numele lui Frank Timiș printre beneficiarii Mossack Fonseca.

„Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale.

Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997”, spune Rise.

Organizația promite și alte dezvăluiri.

Mossack Fonseca trimis publicației The Guardian o declarație prin care a insistat că indivizii și companiile numite nu au fost niciodată clienții săi.

„Serviciile noastre sunt reglementate pe multiple niveluri, adeseori de către agenții ale căror atribuții se suprapun, și avem un istoric solid de cooperare (cu acestea, n. red.)”, se spune în declarație.

Documentele mai vorbesc și de alte personaje importante, cum ar fi:

  • Mauricio Macri, președintele Argentinei;
  • Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Premierul Islandei;
  • Salman, regele Arabiei Saudite;
  • Khalifa bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite;
  • Petro Poroșenko, președintele Ucrainei.

Mai multe detalii (în limba engleză): aici.

Pagina dedicată Rise Project se găsește aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.