Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt șansele ca Grindeanu să numească noi miniștri?

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu

Atacurile și schimburile de replici între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu continuă. Ieri, după ce Dragnea a anunțat că luni PSD va depune moțiune de cenzură, Grindeanu i-a dat replica de la pupitrul Guvernului. Acesta a condiționat plecarea sa din funcția de premier, spunând că va demisiona dacă Dragnea își va da demisia din postul de președinte al partidului sau dacă nu va reuși să facă un guvern funcțional. Observăm că Grindeanu a renunțat să îl mai introducă în joc pe Iohannis. În prima seară a crizei, premierul a avut și o astfel de condiție, a cerut asigurări de la președinte în privința numirii noului premier, acesta să fie de la PSD, în schimbul demisiei sale. Acesta poate fi rezultatul faptului că Iohannis, prin purtătorul de cuvânt, a transmis că va acționa abia când se va regăsi în una din situațiile prevăzute de Constituție: guvernul a fost demis ca urmare a moțiunii de cenzură sau premierul și-a înaintat demisia.

Șansele ca Grindeanu să aibă un guvern funcțional sunt extrem de mici.

Pentru a avea un guvern funcțional, Grindeanu trebuie să găsească doritori care să ocupe funcția de ministru în perioada următoare.

În aceste momente, sub presiunea moțiunii de cenzură, este foarte greu să găsești personalități politice care să își asume acest lucru. Șansele de a aduce tehnocrați sunt nule, niciun om normal din mediu privat nu și-ar asuma acest lucru acum. Probabilitatea ca moțiunea de cenzură să treacă este foarte mare. În aceste condiții cei care vor dori să fie miniștri trebuie să ia în calcul și faptul că s-ar putea să aibă un mandat de ministru de 7-9 zile, ca apoi să fie înlăturați.

Sunt puțini oameni politici care ar risca și și-ar asuma un mandat de acest gen. Este puțin probabil ca Grindeanu să găsească doritori în PSD. Cine și-ar asuma acum un post de ministru probabil ar fi exclus urgent din partid. Până la urmă, toți social democrații știu că dacă pleacă din partid, cariera lor are șanse mari să se încheie. Cazul lui Geoană este mai mult decât relevant. Partidul le asigură cariera politică, sub sigla social democraților poți câștiga lejer un mandat de parlamentar, chiar dacă tu ești zero ca imagine publică. Forța brandului asigură succesul. Acum, fără un proiect clar conturat, fără o alternativă conturată, înainte cu trei ani de alegerile viitoare, este extrem de greu ca parlamentarii să fie dispuși să facă mișcări radicale.

Potențialul bazin de selecție al lui Grindeanu ar putea fi în tabăra Ponta-Constantin.

Și aici este puțin probabil ca Grindeanu să găsească doritori, în această fază. Variantele de miniștri ar putea să pară în ochii opiniei publice niște oameni de sacrificiu, care acceptă orice de dragul unei demnități, ceea ce atrage imediat și costuri de imagine. Mai este încă un argument, tabăra Ponta-Constantin este încă destul de mică, nu există o bază prea mare de selecție.

Grindeanu ar mai avea varianta să încerce să numească miniștri din rândul secretarilor de stat. Până acum, Dragnea nu le-a cerut și acestora să își depună demisia. Dar, probabil și aici vor fi puțini cei care vor accepta în acest moment să își asume postul, ca în cazul în care moțiunea trece și se va instala un nou guvern, aceștia să nu își mai poată continua activitatea pe postul pe care sunt acum.

Semnalul excluderii din partid al lui Grindeanu a avut ca scop să transmită ideea cine se asociază cu Grindeanu este pasibil de aceeași sancțiune-excluderea. O mișcare menită să îi blocheze lui Grindeanu posibilitatea de a racola oameni pentru a le oferi funcția de ministru în Guvernul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.