Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt momentele cheie ale Congresului PSD

psd sigla

Social-democraţii îşi vor alege, duminică, în cadrul Congresului extraordinar, noul Birou Permanent Naţional şi îl vor valida pe Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al partidului, după ce, la scrutinul naţional organizat de PSD în urmă cu o săptămână, acesta a obţinut 97% din voturi. 

La congres delegaţii vor avea de ales între 15 candidaţi care vor concura pe 10 funcţii de vicepreşedinte alocate bărbaţilor şi între cele şase femei care şi-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepreşedinte alocate organizaţiei de femei a partidului. Cei 15 candidaţi sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Şimon, Mihai Chirică, Viorel Ştefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niţă, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcţiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Creţu, Ecaterina Andronescu. 

Pentru funcţia de preşedinte executiv s-au înscris în cursă preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi fostul ministru Constantin Niţă. Actualul preşedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în mai multe rânduri, că îl va susţine pe Zgonea pentru această funcţie. 

În ceea ce priveşte modul în care se va desfăşura scrutinul, Dragnea a precizat că la congresul de duminică vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare funcţie. 

Pe de altă parte, Dragnea anunţa, vineri, că în cadrul Comitetului Naţional Executiv au fost efectuate o serie de modificări la statutul PSD care vor fi supuse validării Congresului. 

"La statut au fost câteva modificări. Numărul de vicepreşedinţi este diferit de cel actual. Biroul Permanent Naţional este constituit din cei care sunt aleşi în congres, respectiv preşedinte, preşedinte executiv, vicepreşedinţi, în schimb participă de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, preşedintele Consiliului Naţional, preşedinţii organizaţiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general şi secretari regionali", a afirmat Dragnea. 

El a precizat că vor exista opt secretari regionali, ca şi în prezent, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. 

"Vor fi secretari regionali, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul Naţional va avea alte competenţe. Nu va mai fi o structură aşa cum este acum formată din aproximativ 1.200 de delegaţi care erau chemaţi o dată pe an să asculte nişte discursuri şi eventual să adopte nişte rezoluţii. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din toţi parlamentarii partidului, preşedinţii de Consilii judeţene sau vicepreşedinţi unde nu avem preşedinţi, primarii de municipii, primarii de oraşe şi câte trei reprezentanţi ai primarilor de comune din fiecare judeţ şi vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului", a explicat preşedintele PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.