Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt semnele care prevestesc un accident vascular cerebral

creier

România se află pe locul 3 din Europa in ceea ce priveste incidența de atac vascular cerebral, iar vârsta pacienților este tot mai redusă.

Diagnosticarea rapida și tratarea de urgență a leziunii suferite de un vas de sânge, accident care limitează fluxul sangvin pentru o parte a creierului, poate preveni invaliditatea severă, ba chiar și decesul. Trebuie să știți că există câteva semne comune care prevestesc un accident vascular cerebral. Unele state derulează campanii ample de conștientizare a acestora.

De pildă SUA, unde la fiecare 40 de secunde moare cineva din cauza unui asemenea atac. Acum 4 ani, campania americană de conștientizare arăta că 28% dintre oameni nu cunoșteau niciun simtpom, iar mai puțin de jumatate dintre cei care au fost martori la un astfel de eveniment nu au stiut ce trebuie sa facă. Grație acestei campanii, acum lucrurile s-au imbunătățit semnificativ. Medicii spun că, de cele mai multe ori, oamenii au mai mult de un simptom, în 75% din cazuri fiind legate de mișcările brațelor și afectarea vorbirii, anunță Realitatea.net.

Citește și: BOMBĂ: Cine 'l-a ÎNFUNDAT' la DNA pe șeful de la Malaxa

Problemele de mers pe jos și tulburările de echilibru, precum și de cele de vedere incețoșata sau dublă apar mai rar și sunt simptome pentru accidentele vasculare care se produc într-o zonă mai mică, în partea din spate a creierului. Atunci când apar tulburări de echilibru este destul de dificil de diferențiat între un accident vascular cerebral și o cauză legata de tensiunea arterială scăzută sau e o afecțiune a urechii interne. Mai ales la persoanele vârstnice.

Atunci când este vorba despre un accident vascular cerebral, piciorul este afectat din șold și este simțit mai greu decât celalalt. Atunci când apar mai multe simptome, situația trebuie evaluată de urgență. Pot exista și vedere încețoșata, vedere dublă sau probleme de focalizare. Uneori, un accident vascular cerebral taie o parte din câmpul vizual, ca urmare oamenii nu vor putea evalua corect spațiul din jurul lor. Este foarte important să nu intrați în panică!

Când simptomele sunt de scurtă durată, pot reprezenta un atac ischemic tranzitoriu, caracterizat printr-o scădere temporară a fluxului sangcvin la nivelul creierului. Mai trebuie să știți că principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială și fumatul. Cu alte cuvinte, mingea este la dumneavoastră!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.