Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care va fi soarta PMP?

Acum aproape un an de zile, liderii PMP își fixau ca obiectiv un scor de 20%. În acel moment, popularii sperau să devină al treilea partid din România și să poată chiar să joace pentru postul de prim ministru. Soarta PMP este acum incertă. După aceste alegeri locale, popularii au reușit să devină un partid balama. Nu știm ce va fi din noiembrie încolo.

Partidul balama este partidul care din punct de vedere politic joacă singur în alegeri, participă cu liste proprii, iar după aceea, în funcție de interesul propriu, înclină balanța și își aduce aportul la construirea unor majorități, în plan local sau central, pentru a guverna.

Deși a obținut  în aceste alegeri locale un scor mic la nivel național, în speță 4,4%, popularii au reușit să își facă loc în guvernarea locală.

PMP a reuşit să constituie nu mai puţin de nouă majorităţi în Consiliile judeţene - Constanţa, Prahova, Neamţ, Caraş Severin, Timiş şi Maramureş alături de PSD şi Alba, Arad şi Ilfov alături de PNL.

În urma negocierilor cu social-democrații, PMP a primit câte un post de vicepreședinte al Consiliului Județean în Constanța, Caraș Severin, Timiș și Maramureș. Pe de cealaltă parte, din negocierile cu liberalii, PMP a obținut două posturi de vicepreședinte în Consiliul Județean Ilfov.

Popularii au intrat la putere în administrația locală și au constituit alianțe deoarece știu că nu pot supraviețui timp de 4 ani în opoziție. Scopul unui partid politic este acela de a prelua puterea, iar pentru pmp-iști, este vital să aibă acces la putere pentru a-și putea păstra partidul, militanții, sponsorii.

Va urma o vară grea pentru partidul lui Băsecu. Scorul obținut în alegeri nu este încurajor. Practic, dacă erau alegeri parlamentare, PMP nu trecea pragul.

În bătălia partidelor mici, ALDE a obținut mai mult decât PMP, iar acest lucru este încă un factor demobilizant pentru activul de partid popular. Spațiul electoral se îngustează din ce în ce mai mult. Odată cu lansarea USR, pmp-iștii vor avea un nou competitor la nivel național.

Nu știm dacă PMP va putea juca rolul de partid balama și în toamnă. Este mai greu uneori să sari de la 4% la 6%, decât de la 25 la 30%.  PMP-iștii vor avea nevoie de resurse, de un suflu nou, pentru a putea trece pragul în toamnă.

Consolidarea partidului în câteva județe poate însemna fix acest lucru. Asta doar dacă liderii locali care au ajuns la putere vor ști să facă politică și să trateze postul obținut în folosul comunității, să își facă treaba, să susțină organizația locală. Însă, dacă ei vor trata postul obținut doar ca mijloc de promovare personală și de satisfacere a propriilor interese, atunci vom avea un partid mai slab în aceste zone. PMP va fi catalogat un partid care s-a” vândut”, un partid al intereselor mărunte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.