Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă a anunţat lista cu candidaţii pentru postul de consilier pentru securitate al preşedintelu

casa alba

Preşedintele american Donald Trump va intervieva patru candidaţi pentru postul de consilier naţional pentru securitate şi va lua o decizie în următoarele zile, transmite Reuters. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, aceştia sunt consilierul interimar Keith Kellogg, fostul ambasador al Statelor Unite la ONU John Bolton şi generalii-locotenenţi H.R. McMaster şi Robert Caslen, dar pe listă s-ar putea alătura şi alţi câţiva, relatează agerpres.

McMaster ocupă în prezent o funcţie superioară în comandamentul pentru instruire şi doctrină al armatei americane. În 1991, când avea gradul de căpitan, el a comandat un efectiv mic din cadrul unui regiment de blindate care a distrus o forţă superioară a Gărzii Naţionale irakiene, într-una din cele mai mari bătălii cu tancuri de după al doilea război mondial. Are un titlu de doctor şi, potrivit Reuters, este respectat atât ca tactician, cât şi pentru gândirea sa strategică. 

Caslen, absolvent şi în prezent comandant al Academiei Militare a SUA de la West Point, se afla la Pentagon în timpul atacului din 11 septembrie 2001 şi a participat la căutarea supravieţuitorilor din porţiunea clădirii afectată de impactul aeronavei deturnate de terorişti. El şi-a servit ţara în războiul din Golf, în Afganistan şi Irak. Inspectorul general al Departamentului Apărării l-a găsit vinovat, alături de alţi generali, de încălcarea directivelor etice, prin apariţia într-o înregistrare video care promova grupul evanghelic non-profit Christian Embassy, cunoscut anterior sub numele de Cruciada în Campusuri pentru Hristos. 

După declaraţia făcută presei de Spicer la clubul Mar-a-Lago din Florida al lui Trump, preşedintele a confirmat, la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One: "Voi lua o decizie în următoarele câteva zile". El a adăugat că înclină spre unul din cei patru. 

Generalul în retragere David Petraeus, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) nu mai este printre candidaţi. El şi-a dat demisia de la conducerea CIA în 2012, după ce s-a aflat că are o relaţie cu autoarea biografiei sale, precizează Reuters. În schimb, ar putea fi luaţi în considerare fostul şef al Agenţiei Naţionale de Securitate, Keith Alexander, şi fostul şef de stat-major al armatei, Ray Odierno. 

Donald Trump caută un înlocuitor pentru Michael Flynn, care a demisionat săptămâna aceasta din funcţia de consilier naţional pentru securitate, după ce au apărut informaţii publice potrivit cărora ar fi discutat cu ambasadorul rus la Washington despre sancţiunile americane împotriva Rusiei. Dialogurile telefonice ar fi avut loc înainte ca preşedintele să-şi înceapă mandatul, iar Flynn l-a dezinformat pe vicepreşedintele Mike Pence despre conţinutul convorbirilor. 

Prima opţiune a preşedintelui pentru postul rămas vacant a fost viceamiralul în retragere Robert Harward, care a refuzat oferta din motive financiare şi legate de familie. 

O sursă confidenţială care cunoaşte situaţia a declarat agenţiei Reuters că Harward şi Petraeus ar fi dorit să decidă asupra personalului Consiliului Naţional pentru Securitate (NSC), iar Trump nu ar fi fost de acord. 

Casa Albă l-a demis vineri pe directorul NSC pentru emisfera occidentală, Craig Deare, după ce a aflat că acesta îl criticase pe preşedinte şi pe principalii asistenţi ai acestuia, a dezvăluit grupul de publicaţii Politico, citat de Reuters. Un purtător de cuvânt al NSC a refuzat să comenteze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.