Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căsătoria are 'rol protector' pentru sănătatea inimii

casatorie

Căsnicia are efecte pozitive pentru sănătate, aceasta crescând șansele de supraviețuire în cazul prezenței unor factori majori de risc cardiac, precum nivel crescut al colesterolului, informează miercuri BBC citând concluziile unei echipe de oameni de știință prezentate la conferința Societății Britanice Cardiovasculare (British Cardiovascular Society).

Prezența unui partener de viață iubitor îi poate face pe oameni să aibă mai multă grijă de sănătatea lor, au susținut cercetătorii la conferința pe tema sănătății cardiovasculare în urma unui studiu efectuat în Marea Britanie. La cercetare au luat parte aproape un milion de persoane adulte, toate având niveluri ridicate ale tensiunii arteriale ori ale colesterolului sau diabet. Cele care erau căsătorite au obținut rezultate mai bune în comparație cu cele care erau singure, anunță Agerpres.

Citește și: Criză de citostatice la Spitalul Universitar din București: Reacția ministrului Sănătății

Autorii cercetării, dr. Paul Carter și colegii săi de la Aston Medical School din Birmingham, au demonstrat în trecut că o căsnicie oferă mai multe șanse de supraviețuire după un infarct. Conform studiului recent, ale cărui concluzii au fost prezentate la conferința desfășurată în Manchester, căsătoria ajută la o mai bună protecție contra factorilor majori ce contribuie la apariția afecțiunilor cardiovasculare precum nivelurile ridicate de colesterol și de tensiune arterială.

Cercetarea a analizat decese survenite din toate cauzele, inclusiv boli de inimă. Bărbații și femeile căsătorite, cu vârste de circa 50, 60 sau 70 de ani și cu niveluri ridicate de colesterol au avut cu 16% șanse mai mari de supraviețuire după 14 ani cât a durat studiul ACALM (Algoritm pentru comorbiditate, asocieri, durata șederii și mortalitate) în comparație cu semenii lor care erau singuri.

Rezultate similare au fost observate și în cazul pacienților cu diabet și hipertensiune, persoanele căsătorite prezentând un avantaj în ceea ce privește șansele de supraviețuire.

Concluziile au fost mai puțin evidente în ceea ce privește persoanele care trăiau în concubinaj, care erau separate, divorțate sau văduve. De asemenea, oamenii de știință nu au investigat dacă subiecții căsătoriți aveau sau nu căsnicii fericite, notează sursa citată.

Cercetătorii sunt de părere că a avea pe cineva special aproape reprezintă un element important în acest sens. "Este nevoie să mai rafinăm motivele care stau la baza (descoperirii — n.r.), însă se pare că a fi căsătorit oferă ceva cu rol protector, nu numai pentru pacienții cu boli cardiace, ci și pentru cei care prezintă factori de risc ce conduc la acestea", a declarat dr. Carter. "Nu susținem, însă, că toată lumea ar trebui să se căsătorească. Trebuie să reproducem efectele pozitive ale căsniciei și să ne folosim într-un mod similar de prieteni, familie și rețelele de suport social", a precizat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.