Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Castanele, remediu pentru circulaţia deficitară şi pentru afecţiuni ale sistemului nervos şi muscular

agrointel.ro
castane

Castanele comestibile au un gust dulce și un conținut scăzut de calorii însă sunt extrem de bogate în minerale, vitamine și fitonutrienți. Sub formă de tinctură, decoct sau de cataplasme, castanele ajută la vindecarea multor afecţiuni, printre care reumatism şi varice, potrivit revistei Click Sănătate.

Atât castanele comestibile, cât şi cele sălbatice pot fi de folos în tratarea multor boli. Ceea ce le recomandă este conţinutul lor bogat în substanţe care acţionează asupra vaselor de sânge, asupra sistemului nervos şi celui muscular.

Dacă decizi să urmezi un tratament pe bază de castane, ar fi indicat să-l faci sub supravegherea medicului, pentru a beneficia din plin de proprietăţile lor.

Citeşte şi: Leacuri băbeşti care fac MINUNI împotriva răcelii şi gripei

Unguent pentru vindecarea rănilor

Extrasul din castane sălbatice contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, fiind folosit în produsele cosmetice destinate îngrijirii tenului sensibil şi a celui cuperozic, cu vinişoare roşii vizibile.

Substanţele active din castane accelerează circulaţia sanguină, fortifică venele şi reduc permeabilitatea acestora. De asemenea, combat inflamaţiile, ajutând la vindecarea contuziilor, rănilor şi cangrenelor.

Iată cum poţi prepara un unguent: fierbe castanele după ce le-ai curăţat de coajă, pasează-le şi amestecă-le cu orice tip de grăsime, în proporţii egale. Aplică soluţia pe piele, în strat subţire.

Piureul de castane, energizant natural

Datorită conţinutului lor de fosfor, lipide, vitamina C, magneziu, zinc, potasiu şi calciu, castanele comestibile sunt indicate persoanelor aflate în convalescenţă, vârstnicilor, copiilor şi sportivilor.

Sunt un adevărat tonic natural pentru muşchi şi pentru sistemul nervos. Bogate în fier şi în vitaminele B1 şi B2, castanele ajută şi la tratarea stărilor de anemie. Valoarea lor calorică este de 200 de calorii la 100 g şi pot fi consumate sub formă de piure sau coapte.

Piureul de castane amestecat cu brânză de vaci, la care se adaugă puţină miere, este o hrană sănătoasă, uşor digerabilă şi foarte energizantă.

Tinctura, indicată în varice

Datorită unei substanţe (escina) care intensifică fluxul sanguin, castanele pot fi folosite şi în cazul varicelor, flebitelor (boală caracterizată prin inflamaţia venelor, mai ales la nivelul picioarelor), ulcerelor varicoase şi hemoroizilor.

Se face o tinctură din 250 g de castane cu coajă şi un litru de alcool (40%) şi se lasă la macerat 14 zile. Se strecoară într-o sticlă şi se iau câte 10-15 picături pe zi în tratamentul varicelor. Extern, se poate aplica pentru hemoroizi şi pentru flebite.

Cataplasme pentru reumatism

Castanele sălbatice sunt un bun remediu pentru durerile reumatice care se declanşează la frig, precum şi pentru degerături.

Acest lucru se datorează escinei, care întăreşte pereţii vaselor capilare fragile, reducând inflamaţiile şi mărind rezistenţa la presiune a vaselor de sânge.

Se aplică pe zonele dureroase cataplasme, care se prepară astfel: se amestecă făină de castane cu făină de grâu (în proporţii egale), se adaugă oţet şi se omogenizează. Cataplasmele se ţin 20 de minute.

Neindicate în diabet

Castanele comestibile nu sunt recomandate diabeticilor şi nici persoanelor obeze, din cauza cantităţii ridicate de zaharuri. De asemenea, ele n-ar trebui combinate cu medicamente anticoagulante (de subţiere a sângelui), fiindcă le pot amplifica efectul.

Citeşte şi: Săptămâna Nobel debutează luni cu atribuirea premiului pentru medicină .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.