Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de greu este să faci afaceri în România?

Când stai să îi asculți, oamenii de afaceri se plâng că le este greu cu birocrația românească. Românul de rând îi crede – în definitiv cine nu a avut măcar odată o dispută cu un funcționar de ghișeu. Tema birocrației este constantă din 1990 în coace deși ultimele guverne au anunțat că s-au făcut pași în ameliorarea ei. Un raport al băncii mondiale sugerează că, poate, apar și exagerări la mijloc.

Raportul este (destul de cunoscutul) Doing Business care are anul acesta o versiune specială pentru România, Bulgaria și Ungaria. Informațiile de bază la nivel național le vedeți mai jos.

Conform analizei, România stă mai bine decât media Uniunii Europene în domenii precum comerțul transfrontalier, rezolvarea litigiilor comerciale și acordarea creditelor. OK, poate că faptul că se acordă așa de ușor credite nu e cel mai bun semn, dar strict în ce privește ușurința de a face afaceri ... contează. În alte domenii suntem doar cu puțin sub UE

content-image

În sfârșit, în vreo două domenii stăm mai rău: obținerea autorizațiilor de construire și racordarea la curentul electric. Este interesant că aceasta par a fi domenii în care decizia se ia mai degrabă local decât central. Tot interesant este că nici o organizație patronală nu se plânge de problema racordării la curentul electric (care poate dura multe luni). Posibil că aceste organizații îi reprezintă pe cei ce au o investiție mai mult decât pe cei care doresc s înceapă de la nivelul zero.

În clasamentul Doing Business, România se află în primele 50 de țări în care este ușor să faci afaceri, anume pe locul 36. Sub noi se află țări semnificativ mai prospere ca, de exemplu, Belgia. Totuși, suntem sub media UE care ar fi locul 30.

În ceea ce privește îmbunătățirea în timp a indicatorilor, România se află pe al doilea loc între statele UE, imediat în urma Poloniei.

content-image

O observație interesantă, pentru care nu mai reiau aici graficele, este că deja, uneori, disparitatea dintre orașe este mai mare decât cea între România și alte țări. Astfel, decât să se uite peste hotare, România poate lua exemple de bună practică din interior!

Dacă birocrația care „sufocă mediul de afaceri” se mai rărește... de ce nu este acest lucru perceput de opinia publică? În parte datorită faptului că percepem mai mult cultura birocratică decât procesul birocratic. Ce vreau să spun este că percepem modul în care suntem tratați, mai mult decât orice altceva. Dacă ni se cer cinci hârtii, nu vom ține minte că acum 10 mani se cereau nouă. Însă vom observa imediat dacă funcționarul din față este arțăgos.

Mai contează și faptul că o companie va angaja, cel mai probabil, profesioniști care să lucreze cu statul. Ori, ceea ce este „mai simplu” pentru un avocat sau contabil nu este neapărat mai simplu pentru cetățeanul de rând.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.