Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE Lucrurile au degenerat la Barcelona: Panică generală după ce poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanți - VIDEO

Fox News
Catalonia

UPDATE

Numărul persoanelor rănite în urma confruntărilor cu Poliţia a ajuns la 460, a anunţat primarul Barcelonei Ada Colau.

Ea a cerut, într-o postare pe Twitter, oprirea agresiunilor.

"Peste 460 de persoane au fost rănite în Catalonia", scrie Ada Colau, cerând încetarea imediată a agresiunilor poliţiei împotriva populaţiei lipsite de apărare.

UPDATE Reacție FURIBUNDĂ a liderului separatist catalan după ce poliția a tras cu gloanțe de cauciuc în mulțime la Barcelona: 'Violența nejustificată' - VIDEO

UPDATE Lucrurile au degenerat la Barcelona: Panică generală după ce poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanți - VIDEO

UPDATE Imagini ȘOCANTE la Barcelona: Catalanii s-au bătut între ei în momentul în care liderul separatist a votat pentru independența regiunii

UPDATE Trupe speciale ale poliţiei spaniole au intrat în forţă duminică dimineaţă în secţia unde urma să voteze şeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, a constatat un jurnalist de la AFP TV.

Cu puţin timp înainte de deschiderea secţiilor de votare la ora 9.00 (7.00 GMT), poliţiştii au format un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont trebuie să depună buletinul său de vot, pentru a îndepărta mulţimea, forţând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

UPDATE Forţele speciale ale poliţiei spaniole au început să fie desfăşurate duminică dimineaţă într-o zonă din Barcelona, cu puţin timp înainte de deschiderea secţiilor de votare pentru referendumul interzis de Madrid asupra independenţei catalane, a anunţat ziarul El Pais, citat de Reuters.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne a anunţat, citat de France Presse, la deschiderea secţiilor de votare că poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinele de vot pentru referendumul de autodeterminare din Catalonia interzis de justiţie.

"Acestea sunt primele urne şi buletine confiscate de poliţia din Barcelona. Agenţii îşi continuă desfăşurarea în Catalonia", declară ministerul spaniol, publicând de asemenea fotografii, într-o postare pe Twitter la 9.00 (7.00 GMT).

UPDATE - Primele incidente VIOLENTE la Barcelona: Manifestanții pro și contra referendum s-au ciocnit cu forțele de ordine - VIDEO

UPDATE Guvernul regional al Cataloniei a declarat că va permite alegătorilor la referendumul interzis asupra independenţei, programat duminică, să voteze la orice secţie de votare pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secţia de care aparţin a fost închisă, informează Reuters.

Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferinţă de presă.

UPDATE Alegători catalani au început să blocheze uşile şi să se adune în afara secţiilor de votare pentru a le proteja în cazul unei intervenţii a poliţiei pentru a împiedica un referendum interzis asupra desprinderii Cataloniei de Spania, informează duminică Reuters.

Organizatorii la o secţie de votare dintr-o şcoală din Barcelona au cerut oamenilor să blocheze intrarea şi să folosească rezistenţa pasivă dacă poliţia va interveni pentru a preveni votul, care urmează să înceapă la 9.00 (7.00 GMT), a declarat un reporter Reuters la faţa locului. Oamenii se adunau în faţa uşilor şi pe holuri pentru a bloca intrarea.

 

Urne şi buletine de vot au apărut în unele secţii de votare din Catalonia, înaintea referendumului planificat, duminică, pentru despărţirea de Spania, a anunţat presa locală, în ciuda declarării votului ca ilegal de către autorităţile spaniole, transmite Reuters.

TV3 din Catalonia a arătat urne şi buletine de vot pregătite la o secţie de votare dintr-o suburbie a Barcelonei. Ziarul La Vanguardia a anunţat că primele urne de vot au sosit în mai multe centre.

Catalanii au început să formeze cozi, duminică în zori, pentru a vota la referendumul de independenţă, în ciuda încercărilor guvernului spaniol de a preveni desfăşurarea scrutinului, informează Reuters care citează martori.

Anunț dur pentru toți românii: De mâine intră în vigoare un nou VAL DE SCUMPIRI

Cozile cu oameni care doresc să voteze au început să apară la mai multe centre de votare indicate că vor funcţiona în şcoli din Barcelona. 

AFP transmite că sute de catalani au început să se adune, duminică dimineaţa, în faţa birourilor de vot din Barcelona şi din alte oraşe pentru a participa la un referendum de autodeterminare interzis de autorităţile spaniole. 

Conform jurnaliştilor AFP, la Barcelona, dar de asemenea la Girona, bastion al liderului separatist catalan Carles Puigdemont, sau la Figueras, oamenii au spus că se află acolo pentru a proteja secţiile de votare şi a-şi apăra dreptul de a vota.


Totodată, într-o nouă ştire, Reuters citează un martor care relatează că întăriri ale Gărzii Civile spaniole au fost desfăşurate în zori în Barcelona, circa 100 de furgonete de poliţie ieşind din port, unde erau staţionate. 

"M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine", a declarat Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani care, alături de alte circa o sută de oameni, a venit la un birou de votare, la o şcoală din Barcelona, la ora locală 5 dimineaţa (3,00 GMT), cu patru ore înainte începerea votării, conform programului anunţat. 

"Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici", a spus acesta, pentru Reuters. 

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona şi în alte mari oraşe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiştii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, au relatat AFP şi Reuters. 

''Votarem'' (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiştii, circa 10.000, veniţi să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, şeful executivului catalan. 

Guvernul Spaniei a anunţat sâmbătă că poliţia a sigilat 1.300 din cele 2.315 şcoli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secţiilor de votare în cadrul referendumului. 

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de şcoli cu secţii de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susţin organizarea referendumului au petrecut noaptea în şcoli, în scopul de a împiedica un ordin al poliţiei de a evacua şi de a închide secţiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00. 

Justiţia spaniolă a ordonat închiderea şcolilor şi a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliţiei regionale (Mossos d'Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral şi, la nevoie, să-l confişte. 

Începând de vineri seara, grupuri de cetăţeni au început să ocupe sediile de votare, în principal şcoli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d'Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă până la ora 6,00 a zilei de duminică. 

Poliţiştii au primit totuşi ordin să nu recurgă la forţă. Guvernul central a desfăşurat ca întăriri circa 10.000 de agenţi ai poliţiei naţionale şi ai Gărzii Civile. 

Autorităţile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfăşurarea, prevăzută pentru duminică, a unui referendum privind independenţa regiunii, relatează agenţia DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.