Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Tolontan vorbește despre Ziua cârtiței: Breșa de securitate din DNA

basescu_tolontan_57240600

Cătălin Tolontan face noi dezvăluiri despre ceea ce se întâmplă în DNA. Tolontan vorbește despre plecările unor procurori din cadrul Direcției și motivele pentru care aceștia ar fi luat acestă decizie. Jurnalistul face câteva legături între ultimele evoluții de pe scena politică și scurgerile de informații din cadrul DNA.

”Plecarea în bloc a procurorului Alexandru și a celor doi ofițeri judiciari, Gheorghe și Morari, nu este legată de Gala Bute, susțin mai multe surse, ci de ”cîrtița” din DNA prin care la Viorel Hrebenciuc au ajuns informații legate de urmărirea sa

În februarie 2006, Adrian Năstase plîngea într-un birou din DNA, unde îi zîmbeau încrezători procurorul Alexandru și ofițerul judiciar Morari.

În septembrie 2014, Mariana Alexandru părăsea biroul din DNA cu lacrimi în ochi, însoțită, la cîteva zile, de ofițerii judiciari Constantin Morari și Gabriel Gheorghe.

“Procurorul lui Băsescu”

Acum 9 ani, cînd DNA investiga afacerile lui Adrian Năstase cu importuri chinezești, procurorul Mariana Alexandru era privită drept “omul lui Traian Băsescu”. Printre bideuri și brazi de Crăciun sosiți de la Beijing în containere, primul care a caracterizat-o astfel pe Alexandru a fost chiar Năstase.

“A fost o mizerie și pot să vă spun că procurorul care m-a chemat prima dată la audieri avea în birou, pe perete, toate volumele din Dosarul Flota – era Mariana Alexandru. Iar la al doilea termen la care m-au chemat acolo, deja dispăruseră dosarele Flota și începuseră să se adune dosarele mele”, povestește fostul prim-ministru.

Cazul a dus la condamnarea lui Adrian Năstase la 4 ani de închisoare cu executare și a primit numele public de “Dosarul Zambaccian”. În DNA, procesul se numește și acum “Primul Năstase”, adică primul dosar întocmit vreodată în România unui fost premier.

Îi este atribuit Marianei Alexandru, chiar dacă, pe parcursul anilor pînă la sentința definitivă din 6 ianuarie 2014, cazul a fost preluat de alți procurori, rechizitoriul fiind întocmit de Lucian Papici.

“Mitică” Iliescu îi dă informații lui Hrebenciuc

Pentru Alexandru au urmat alte zeci de dosare. O altă lovitură recepționată de PSD a fost “cazul Voicu”, început în decembrie 2009. Magistratul a dovedit în fața instanței o rețea de intervenție în justiție.

Patru ani mai tîrziu, capul acesteia, fostul senator PSD Cătălin Voicu, a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare.

Ce răsturnare de destin! În acest moment, cel puțin un om dintre inspectorii judiciari cu care Alexandru a lucrat la aceste cazuri este suspectat că a fost “cîrtița” unui alt broker de informații din justiție: Dumitru Iliescu.

Procurorii susțin că fostul șef SPP Iliescu ar fi primit, din interiorul DNA, confirmarea mandatului de urmărire telefonică pe numele lui Viorel Hrebenciuc și că i-ar fi spus asta celui interceptat.

Tot ea i-a trimis în instanță pe Ridzi și pe Florin Popescu

În același timp cu “dosarul Voicu”, Mariana Alexandru instrumentase începînd cu 2009 dosarul Monica Ridzi, obținînd singura condamnare, chiar dacă nedefinitivă, a unui fost ministru PD-L și nume apropiat de Traian Băsescu.

Mai mult, în 2014, Mariana Alexandru îl trimite în judecată pe Florin Popescu, baronul PMP de Dîmbovița și cel care urma să deschidă lista europarlamentară a “partidului prezidențial”.

Harta dosarelor arată, în cazul lui Alexandru, că loialitățile politice sînt improbabile. Și ce s-a întîmplat, totuși?

Misterul pensionării lui Alexandru

În septembrie 2014, Alexandru se pensionează subit, în pline cercetări în dosarul Galei Bute.

Credincioși ideii că decît să spunem o poveste frumoasă, mai bine scriem adevărul, nu ne-am adăugat ideii aproape generale că îndepărtarea magistratului e un semn că DNA s-ar fi apropiat prea tare de Udrea. Am scris că nu știm și că cercetăm.

Sigur că oamenii au crezut că Alexandru a fost îndepărtată ca să nu ajungă la Elena Udrea, pentru că publicul merge pe varianta cea mai apropiată de ceea ce vrea să creadă și nu poate fi judecat nimeni pentru asta. E un mecanism al minții umane.

Cheia de la fișet

Acum însă, avem informații noi. Din mai multe surse, două din interiorul DNA și una din Guvern, rezultă că omul la care se referă Iliescu în discuțiile înregistrate cu Hrebenciuc ar fi un ofițer judiciar care lucra cu Mariana Alexandru.

Asta nu e o revelație absolută. Versiunea a fost sugerată acum cîteva zile, fără să avanseze nici un nume, de către Dan Turturică, redactorul șef de la “România liberă”.

Din stenogramele apărute pînă acum rezultă că ofițerul judiciar “cîrtiță” se ferea de procuror, care nu i-ar fi dat acces la un caz al lui Viorel Hrebenciuc pentru că ar fi știut că există o apropiere între ofițer și Dumitru Iliescu. Dar “cîrtița” avea acces la fișetul cu dosare, procurorul lăsîndu-i cheia, acesta fiind modul lor licit și clasic de lucru.

Nu e evidentă participarea procurorului Alexandru la scurgerea de informații. Din stenogramele existente transpare mai degrabă neimplicarea sa, dedusă din faptul că ei o evitau pe Alexandru și nu doreau să-i stîrnească bănuielile că s-ar interesa de mandatului de ascultare al lui Hrebenciuc.

Dar nu se știe însă dacă DNA a lăsat să ajungă la public tot ce are despre breșa de securitate din interiorul instituției.

Căsătorit cu o rudă a lui “Mitică” Iliescu

Ce am aflat noi? Ofițerul judiciar respectiv ar fi căsătorit cu o nepoată a lui Dumitru Iliescu, lucru pe care procurorul l-ar fi știut și de aceea nu i-a repartizat dosarul cu Hrebenciuc. Nu e clar care dosar cu Hrebenciuc, pentru că spectaculosul caz “Retrocedările” a fost cercetat în ultima perioadă la Brașov și nu avea de ce să fie în fișetul lui Alexandru în august 2014. ”Retrocedările” ar fi fost urgentat la intervenția Codruței Kovesi, după ce fusese tergiversat mai multă vreme.

Aceeași soartă a avut-o și dosarul Galei Bute. Practic, el a fost dezgropat tot la cererea lui Kovesi, iar Mariana Alexandru a fost cea care în decembrie 2013 a scos la iveală mușamalizarea anterioară a dosarului. Într-un referat, Alexandru a numit “nelegală” soluția de pînă atunci a DNA, cea în care toți oamenii de la ministerul Elenei Udrea scăpau neatinși.

Retrezirea Galei Bute

Nu e nici un secret că doar campania îndelungă a Gazetei, care a publicat pe tot parcursul anilor 2012 și 2013 date pe care procurorii nu le aveau sau nu le luau în considerare, a dus la redeschiderea cazului în decembrie 2013.

Ce s-a întîmplat apoi e alt mister. A trecut aproape încă un an de la redeschidere și, potrivit unor informații care ne-au parvenit după plecarea procurorului, nici Mariana Alexandru n-a mișcat semnificativ dosarul Galei Bute. “A luat doar trei declarații de martori, din care una singură semnată”, spune o voce din DNA.

Aceste date se bat cap în cap cu altele pe care le-a avut ziarul, acelea că dosarul înainta. Ne lipsesc certitudinile despre ritmul în care a fost cercetat dosarul. Fapt e că Elena Udrea n-a fost audiată în acest caz la DNA, conform propriilor mărturii.

După plecarea Marianei Alexandru, cazul Gala Bute a rămas la Ana Dana, procuror în dosarul lui Radu Mazăre, ajutată de unul dintre magistrații care cercetau gala de box profesionist și înainte.

Trei plecați la interval de cîteva zile

Indiferent însă cum au stat lucrurile în cazul Galei Bute, nu tergiversarea dosarului banilor turismului din box ar fi provocat plecarea în bloc a procurorului Alexandru, 2 septembrie 2014, și a ofițerilor judiciari Gheorghe șiMorari, 5, respectiv 4 septembrie 2014.

captura

Motivul principal ar fi fost breșa de securitate din cazul informațiilor către Viorel Hrebenciuc.

Laura Kovesi s-a trezit pusă în fața unor înregistrări făcute de SRI, în care aceste legături apăreau ca evidente. Un urmărit penal intra în posesia unor informații din dosarul care-l priveau!

Cunoștința din DNA

“Există date potrivit cărora Ion Alexandru, soțul Marianei Alexandru și șeful Secției Militare de la DNA, s-ar retrage și el la finalul acestui an. De fapt, vechea cunoștință a lui Dumitru Iliescu ar fi Ion Alexandru, și nu Mariana Alexandru! Cei trei care pînă acum au părăsit DNA au făcut-o după cazul Dumitru Iliescu – Viorel Hrebenciuc”, susține pentru ziar o sursă din mediile guvernamentale. Nu Ion Alexandru ar fi furnizat informațiile, insistă sursa, dar pe el l-ar fi cunoscut Dumitru Iliescu.

Într-o discuție cu Sorina Matei la B1TV, Iliescu recunoștea, din toate acuzele procurorilor, doar două întîlniri cu un procuror militar din DNA. Nu l-a numit pe magistrat și a spus că întîlnirile n-au avut legătură cu Hrebenciuc.

“N-a luat nici o jumătate de foaie cu ea”

Despărțirea Marianei Alexandru de DNA a avut gradul său de patetism. Nimeni din instituție n-a înghițit povestea pensionării la 53 de ani a unuia dintre cei mai eficienţi procurori și a plecării altor doi oameni cu care lucra predilect, în dosare a căror rezolvare a provocat o rezonanță publică specială.

Practic, ea a plecat la 11 luni de la mitingul cîtorva zeci de bucureșteni în fața DNA pentru apărarea sa și a fostului său șef, Lucian Papici. La rîndul său, în octombrie 2013, Ambasada SUA a încurajat rămînerea procurorului Alexandru în noua structură de conducere a DNA. Pentru ca acum magistrata să dispară fără explicații.

Ultima întrevedere a durat peste trei ore. În acest timp, în biroul său, magistratul a predat toate dosarele. “Au fost de față trei procurori și șeful de secție Claudiu Dumitrescu. Alexandru n-a plecat cu nici un capăt de ață, cu nici o jumătate de foaie. Avea lacrimi în ochi“, spune o sursă.

În acest moment, avem o informație, dar nu deținem dubla confirmare a numelui “cîrtiței” dintre cei doi ofițeri judiciari și am preferat să nu nominalizăm pe nici unul dintre ei. Unele surse susțin că el cooperează deja cu anchetatorii.

Solicitată repetat de ziar, Mariana Alexandru nu a putut fi contactată ca să ofere perspectiva sa asupra derulării evenimentelor.”, scrie redactorul șef al Gazetei Sporturilor pe tolo.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.