Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catalonia anunţă data referundumului prin care se poate separa de Madrid

ibtimes.co.uk
protest catalonia

Premierul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunţat vineri că va organiza la 1 octombrie un referendum privind independenţa regiunii din nord-estul Spaniei pe care o conduce, în pofida interdicţiei pronunţate de justiţie, relatează AFP, conform agerpres.

"Vreţi să fie Catalonia un stat independent sub formă de republică?" - aceasta va fi întrebarea pusă catalanilor, a spus Puigdemont, revendicând "dreptul la un referendum de autodeterminare".

Citeşte şi: Ce se va întâmpla în Scoţia, după ce separatiştii au pierdut la alegerile din UK

Puigdemont nu a semnat încă decretul de convocare a referendumului interzis de Curtea Constituţională şi care va pune în conflict cu legea toate persoanele care vor participa la organizarea sa.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoiy a asigurat întotdeauna că această consultare interzisă nu va avea loc, lăsând să se înţeleagă că va lua măsuri preventive în acest sens.

"Atâta vreme cât voi fi şef al guvernului, aceasta nu se va întâmpla", afirmase Rajoy la 27 mai.

atalanii sunt divizaţi cu privire la independenţă: 44,3% îi sunt favorabili, iar 48,5% se opun, potrivit ultimului sondaj al unui institut guvernamental.

LUARE de OSTATICI în nordul Angliei. Poliţiştii au izolat zona - FOTO/VIDEO

Dar ei doresc în majoritate - 73,6% - să poată să se pronunţe prin referendum. Această consultare este susţinută dincolo de politicienii separatişti de organizaţii precum noul partid de stânga "Catalunya en Comu" al primarului Barcelonei, Ada Colau, de lideri de sindicate, şefi de întreprinderi şi de clubul de fotbal FC Barcelona.

În 2014, regiunea a încălcat o primă interdicţie şi a organizat o consultare simbolică a catalanilor: 2,3 milioane de persoane - din 6 milioane de alegători potenţiali - au participat atunci la referendum şi 8 din 10 s-au pronunţat pentru secesiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.