Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catalonia se RUPE de Spania: Referendum în 2017

catalonia map

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a promis vineri să organizeze, în 2017, orice s-ar întâmpla un "referendum (asupra independenţei) legal şi cu caracter obligatoriu", în pofida opoziţiei ferme a guvernului central de la Madrid, transmite AFP.

În cursul unui mesaj televizat cu prilejul Anului Nou, înregistrat la sediul guvernului regional la Barcelona, Carles Puigdemont, a apreciat că 2017 va fi un an "crucial" pentru viitorul Cataloniei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali a TURBAT: Ce nume vrea să pună echipei sale de fotbal

"Noi, catalanii, vom decide liber viitorul nostru prin intermediul unui referendum legal şi cu caracter obligatoriu", a afirmat el.

Executivul regional a mai încercat să organizeze un astfel de referendum, în 2014, dar în cele din urmă a trebuit să se limiteze la o simplă consultare simbolică, fără valoare juridică, fiind interzisă de justiţia spaniolă.

Citește și: Vești TRAGICE despre regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a

Circa 2,3 milioane de persoane - dintre cei şase milioane de alegători potenţiali - au participat la consultare. În favoarea independenţei s-au pronunţat şase alegători din zece. În prezent, sondajele arată că taberele se află aproximativ la egalitate.

Madridul a propus să negocieze pe baza unei liste cu subiecte sociale şi economice, dar a refuzat cu fermitate să discute despre un referendum privind independenţa. Un refuz care a fost reiterat vineri de şeful guvernului, Mariano Rajoy: "Guvernul nu va autoriza niciun referendum care să implice distrugerea suveranităţii naţionale sau a egalităţii între spanioli".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.