Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câte voturi trebuie să strângă Elena Udrea pentru a intra în Parlament

pixabay.com
diverse, politica, vot, alegeri

La alegerile din 11 decembrie, 44 de candidați își încearcă norocul pe cont propriu. Printre ei și nume binecunoscute în politica românească, precum Elena Udrea și Theodor Paleologu. Numărul de voturi necesar independenților pentru a prinde mandatul de parlamentar depinde de mai mulți factori: circumscripția în care aceștia candidează, dacă au optat pentru Camera Deputaților sau pentru Senat și, nu în ultimul rând, numărul celor ce se vor prezenta la urne, informează digi24.ro

Cioloş, cel mai dur atac la Dragnea: 'Bunul-simț nu poate fi legiferat'

Mecanismul de calcul și de atribuire a mandatelor pentru independenți este prevăzut în Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților (nr. 208/2015). Mai precis, la atribuirea mandatelor sunt luați în considerare doar candidații independenți care au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care au candidat. Ce înseamnă acest coeficient electoral? Rezultatul împărțirii dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul senatorilor, respectiv deputaților care vor fi aleși în respectiva circumscripție.

Băsescu e sigur de VICTORIE: Și-a făcut Guvernul lui

Un exemplu concret: Municipiul București, care va da 29 de deputați și 13 senatori. La alegerile parlamentare din 2012, au fost 700.351 de voturi valabil exprimate pentru Camera Deputaților și 700.141 de voturi valabil exprimate pentru Senat. Presupunând că vom avea pe 11 decembrie cifre similare de voturi valabile, rezultă un coeficient electoral al circumscripției de 24.150 pentru Cameră și 53.857 pentru Senat.

Prin urmare, cine s-a înscris în cursa pentru Camera Deputaților și obține măcar 24.150 voturi va primi mandatul. Similar, pentru Senat: ai 53.857 de voturi, ai luat mandatul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.