Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câte zile libere au românii în 2015

munca constructii

Potrivit legii, în 2015, românii ar avea 13 zile libere. Doar că 5 dintre ele sunt în weekend. Vestea bună este că, dintre cele 8 zile rămase libere de la stat, câteva vin în prelungirea sfârşitului de săptămână, aşa că vom avea practic câteva minivacanţe, anunţă Antena 3.

Deja 3 zile libere - 1,2 şi 24 ianuarie - au trecut. Vine a doua zi de Paşte, 13 aprilie, şi 1 mai, într-o zi de vineri.

1 iunie, o zi de luni, va fi zi liberă pentru că este a doua zi de Rusalii. Următorul liber e de Adormirea Maicii Domnului, 15 august, dar cade într-o sâmbătă.

Apoi, de Sfântul Apostol Andrei, pe 30 noiembrie, iar e zi nelucrătoare. De Ziua Naţională a României, 1 decembrie, care e într-o zi de marţi, e liber iar. Şi vin apoi liberele de Crăciun. Unul dintre ele, 26 decembrie, e într-o sâmbătă. Faţă de calendarul zilelor libere din 2014, anul 2015 are o zi liberă în minus, căci 26 decembrie pică într-o zi de weekend.

În plus, toţi cei care aparţin unor culte legale altele decât cele creştine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale. Dacă nu acordă zilele libere legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5000 şi 10.000 de lei. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariaţii beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

În ceea ce priveşte numărul zilelor libere din Europa, ţara noastră nu este tocmai fruntaşă. România are printre cele mai puţine zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.