Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Catedrala Sfântul Iosif în pericol de prăbușire

catedrala sf iosif

Primăria Municipiului București nu a primit nicio ofertă la licitația prin care urmărea cumpărarea de servicii de consultanță pentru stabilirea modalităților de demolare a clădirii Cathedral Plaza. Termenul de depunere a ofertelor a expirat la 30 septembrie. Primăria a anunțat miercuri că a anulat procedura de atribuire.

Monumentul de patrimoniu, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, este prins în mijlocul unui litigiu care i-ar putea ameninta existenta. Conform mai multor voci cu expertiza in urbanism si constructii, in cazul in care turnul de la langa Catedrala va fi demolat, peretii cladirii de patrimoniu ar putea fi iremediabil afectati. Unul dintre primii oameni care au atras atentia asupra acestui pericol a fost chiar Arhitectul Sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, care declara in 2013 pentru o alta publicatie ca « imobilul nu poate fi demolat fara a fi pusa in pericol Catedrala, intrucat a fost realizat printr-o metoda anume care a presupus constructia in paralel a subsolului si a nivelurilor exterioare ».

La acea data, Gheorghe Patrascu spunea ca doar un expert inconstient ar putea da o solutie de demolare fara sa tina seama de faptul ca « daca s-ar demola doar partea exterioara, presiunea din interior ar impinge in afara subsolul, care are o adancime de circa 20 de metri, iar peretii Catedralei ar suferi fisuri ».

Desi nu a prezentat niciun studiu in acest sens, Arhiepiscopia Romano-Catolica, prin reprezentantii sai, a afirmat in repetate randuri ca demontarea Cathedral Plaza nu va pune nicio problema pentru monumentul istoric, acestia acuzandu-l pe Primarul General ca nu se implica in demolare. In trecut, purtatorii de cuvant ai Arhiepiscopiei au reclamat de nenumarate ori praful, zgomotul si intreaga infrastructura aferenta santierului pentru edificarea turnului, acuzand firma constructoare de tulburarea rugaciunilor credinciosilor. In cazul in care se va trece la demolare, acelasi santier care va dura probabil ani de zile nu pare sa mai fie o problema pentru Arhiepiscopia Romano-Catolica care isi doreste cu indarjire disparitia cladirii de birouri.

Arhiepiscopul Robu refuza evaluarile de 10 ani

De aceeasi parere cu Arhitectul sef Gheorghe Patrascu sunt si expertii consultati de firma care a construit cladirea de birouri Cathedral Plaza. Din expertizele acestora reiese ca demolarea Cathedral Plaza este o lucrare cu risc major pentru vecinatati, in primul rand din cauza dificultatii de a demola nucleul de pereti din beton armat din interior, inclusiv din profile metalice, fara a crea o presiune suplimentara pe subsol. Pe de alta parte, studiile acestora demonstreaza prin calcule ca actuala cladire Cathedral Plaza este rezistenta la foc si complet sigura pentru vecinatati in caz de cutremur.

Demolarea ar putea avea un scenariu pesimist si datorita faptului ca nu se cunoaste de fapt adevarata stare in care se afla Catedrala Sfantul Iosif. Investitorul acuza Arhiepiscopia Romano-Catolica de rea vointa in ceea ce priveste facilitarea accesului in cladire a unor experti care sa poata da un verdict asupra interactiunilor dintre cele doua cladiri. De altfel, ARCB a fost sanctionata si obligata de instanta sa permita expertizarea Catedralei Sfantul Iosif insa nici dupa aproape 10 ani nu a pus in aplicare decizia instantei.

Acum, cartoful fierbinte Cathedral Plaza sta in mainile Primariei Municipiului Bucuresti care, pe de o parte are obligatia de a verifica conditiile si implicatiile demolarii, iar pe de alta parte este chemata in instanta sa dispuna intrarea in legalitate a cladirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.