Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz halucinant în România: FBI, implicat în arestarea unui fost militar care pretinde că e spion CIA

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Caz inedit ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi în urmă cu două zile: Emil Daniel Popescu, un român de 49 ani, a fost adus în faţa judecătorilor pentru a fi pus în executare un mandat internaţional de arestare. Acest mandat a fost emis de autorităţile din Statele Unite ale Americii, pe dată de 30 martie 2017. În acest caz ar fi implicat FBI, iar bărbatul susţine că este agent CIA, potrivit publicaţiei Bună Ziua Iaşi.

Emil Daniel Popescu a fost ridicat din apartamentul lui în care locuia în municipiul Vaslui în urmă cu câteva zile. Poliţiştii i-au explicat că trebuie să-l ducă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, acolo unde va trebui să discute cu un procuror. Bărbatul a aflat că este cercetat în SUA pentru conspiraţie la încălcarea Legii privind mita.

Vezi şi: Trump anunță BOICOTUL secolului: 'Germanii sunt foarte RĂI'

Extrădarea a fost cerută de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii pe dată de 12 mai 2017. Cererea a fost trimisă către Ministerul Justiţiei din România după care a fost expediată la Iaşi pentru a fi pusă în executare. Urmează că bărbatul să fie judecat la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est Virginia.

"Dispune arestarea provizorie, în caz de urgenţă, a persoanei extrădabile Popescu Emil Daniel, aflată în stare de reţinere în C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Iaşi, în vederea extrădării, în baza cererii de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulată de Departamentul de Justiţie al Statelor Unite Ale Americii, Secţia Penală – Biroul Afacerilor Internaţionale, din dată de 12 mai 2017, cu numărul de referinţă 95-100-25718, transmisă la dată de 22 mai 2017 prin intermediul Ministerului Justiţiei din România, sub nr.45160/2017, în baza mandatului de arestare emis la dată de 30 martie 2017 de Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est Virginia, prin judecător magistrat Ivan D.Davis, în dosarul cu număr de referinţă 1:17CR052, în vederea cercetării penale pentru comiterea infracţiunii de conspiraţie la încălcarea Legii privind mită (Legea Anti-Kickback), prevăzută de Titlul 18, §371 din Codul penal al S.U.A., pe o durata de 30 zile, cu începere de la 24 mai 2017 şi până la 22 iunie 2017, inclusiv", se arată în decizia instanţei de judecată.

Vezi şi: Radu Banciu, despre scandalul Digi24-Pătraru: 'Țăranul ăsta a venit și le-a arătat că se poate'

Este prima cerere de acest gen făcută de autorităţile americane la Iaşi. Situaţia este cel puţin atipică pentru că Emil Popescu este cetăţean român, presupusele infracţiuni ar fi fost săvârşite în Irak, iar anchetă se desfăşoară în SUA.

În cererea trimisă către autorităţile judiciare din România, se arată că romanul ar fi fost implicat în mituirea unor funcţionari ai guvernului american. Emil Popescu a lucrat în ultimii ani la o firma irakiană. Această firma se ocupă de afacerile unei firme americane. În actele oficiale nu este menţionată calitatea pe care o avea bărbatul în cadrul acestei firme.

"A încheiat o înţelegere cu alte două persoane pentru a mitui doi angajaţi ai unui contractor guvernamental al Statelor Unite al Americii în scopul de a influenţă în mod favorabil încheierea unui subcontract de închiriere (contract de lease) a unei proprietăţi imobiliare care să aducă beneficii substanţiale contractorului irakian. Proprietatea respectivă fusese deja închiriată la o altă firma cu suma de 124.000 USD pe luna, dar chiriaşul a fost determinat să părăsească imobilul astfel încât acesta să fie disponibil pentru contractorul guvernamental al SUA în schimbul unei sume mult mai ridicate, de 665.000 USD pe luna", se arată în cererea formulată de autorităţile din SUA.

"Numitul Popescu Emil Daniel a reprezentat firma irakiană în cadrul negocierilor cu contractorul guvernamental şi în baza unei înţelegeri, în schimbul sumei de 10.000 USD în numerar, timp de 7 luni, şi cât a mai lucrat pentru firma irakiană a fost plătit cu sute de mii de euro de dolari. De asemenea, numitul Popescu Emil Daniel a participat la efectuarea de plăti către cei doi angajaţi ai contractorului guvernamental american al SUA care au influenţat decizia de închiriere a unei proprietăţi de la firma irakiană. A facilitat alte plăti în numerar către doi contractori guvernamentali ai Statelor Unite ale Americii în schimbul exercitării influenţei că să se acorde un subcontract angajatorului lui Popescu", au completat americanii.

Din informaţiile BZI, neconfirmate încă de surse oficiale, Emil Popescu a fost militar de carieră în România. A plecat în Irak şi a lucrat acolo pentru firme subordonate Guvernului. Lucra la o firma de pază şi trebuia să aibă grijă de construcţia unor baze militare americane în Irak. La un moment dat le-a spus apropiaţilor că lucrează pentru serviciile secrete americane, lucru pe care l-ar fi spus şi în sala de judecată în urmă cu două zile

În realitate, misiunea lui în Irak era una mult mai ascunsă decât se vedea la prima vedere. Din momentul în care a revenit în România a fost monitorizat de FBI. Acest fapt reiese din adresele trimise de autorităţile americane către cele din România. Se arată că se impune arestarea de urgenţă a acestuia pentru că urmează să plece din ţară.

BZI a aflat că acesta avea un contract pe baza căruia trebuia să plece din Afganistan, tot pentru a efectua misiuni speciale pentru Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), serviciul de informaţii extern al SUA. Mişcările lui în România au fost atent monitorizate de către reprezentanţii FBI. Unele dintre documentele aflate la dosar sunt semnate de către un ataşat FBI la Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.