Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Bodnariu: De ce bate câmpii Alina Mungiu-Pippidi?

florin puscas

Am citit azi un articol în care doamna Alina Mungiu-Pippidi invoca Serviciul de Informaţii Externe pentru o intervenţie de urgenţă în cazul Bodnariu. De fapt, este al doilea articol scris de editorialista „României curate” pe această temă. Dacă primul avea o idee mare şi lată – norvegienii sunt infinit mai civilizaţi decât noi şi, deci, indiferent de particularităţile unor cazuri aflate în dezbatere, sigur ei au dreptate –, din al doilea articol, cel de azi, aflăm cu stupoare că românii care cer returnarea copiilor familiei Bodnariu sunt manipulaţi de ruşi, poate chiar plăţi pentru a destabiliza atmosfera paradisiacă a Europei progresiste.

Nu ştiu dacă Putin are idee cât de influent este în Europa sau e nevoie să citească unele opinii din România pentru a-şi ridica stima de sine. Cert e că doamna Mungiu-Pippidi nu este străbătută de nicio îndoială în momentul în care denunţă antioccidentalismul oricui manifestă un minim ataşament faţă de vreun soi de conservatorism. Certitudinile editorialistei, nesusţinute de dovezi, ci de comparaţii irelevante şi forţate, se apropie de aberaţiile unora precum Corneliu Vadim Tudor sau Dan Diaconescu, numai bune de pus pe raftul cu morţii ascunşi din Colectiv, şerpilienii lui Lorin Fortuna şi noua ordine mondială care vrea să decimeze populaţia globului. Şocant prin fantasmagorie, revoltător prin lipsa de argumente.

Aici nu este vorba despre familia Bodnariu şi litigiul lor cu statul norvegian. Nu comentez cazul lor şi nici nu ţin să-mi prezint propriile convingeri. Este vorba despre faptul că, după spusele unei formatoare de opinii deloc lipsită de influenţă, noi, românii, suntem nişte primitivi care nu avem dreptul să comentăm situaţii din state mult superioare, precum Norvegia. Iar atunci când o facem, suntem fără îndoială manipulaţi de ruşi, de Biserica Ortodoxă, pradă unor instincte medievale.

Ceea ce face Alina Mungiu-Pippidi nu este dezbatere. Este un pumn în gură pentru una dintre tabere (pro-Bodnariu), în timp ce tabăra adversă (pro-Barnevernet) este manipulată prin impostură. Nu este de ajuns să dai un „search” pe google pentru a scrie despre ceea ce a devenit în ultimele două luni un adevărat fenomen social. Trebuie să priveşti ceva mai atent, dar mai ales să ştii ce vezi.

Familia Bodnariu aparţine mediului protestant (neoprotestant în România, „pocăiţi” în limbaj popular). Protestanţii (în special baptiştii şi penticostalii) sunt cei mai pro-americani români, atitudine care izvorăşte din relaţiile cu comunităţile similare din SUA, din persecuţiile la care au fost supuşi de regimurile totalitare şi din faptul că America a fost principalul loc de refugiu în perioada comunistă pentru disidenţii „pocăiţi” (prea puţin cunoscuţi, în condiţiile în care au avut curajul să protesteze şi să informeze Occidentul despre ororile din România, într-o perioadă în care alţii „rezistau prin cultură”).

Ca orice grup minoritar sau ca orice mişcare persecutată, „pocăiţii” din România au fost obligaţi de împrejurări să se organizeze exemplar, ajutaţi evident şi de evangheliştii/misionarii străini. Într-un astfel de mediu, veştile circulă repede, mobilizările se întâmplă peste noapte, solidaritatea este la cote rar întâlnite în alte părţi, chiar dacă nu lipsesc şi conflictele interne. Protestele în cazul Bodnariu au pornit de aici şi abia apoi au generat adeziuni ecumenice. Nu a fost nevoie să-şi mobilizeze ruşii agenţii de influenţă (reali sau fictivi), nici să meargă preoţii ortodocşi din poartă în poartă. Nici măcar implicarea Antena 3 nu  fost un factor decisiv.

Dacă nu faci parte din acest mediu protestant şi nici nu ai avut preocupări sociologice, e normal să nu cunoşti toate detaliile. De bun-simţ este, însă, să nici nu-ţi dai cu părere despre situaţii pe care nu le înţelegi, lansând acuzaţii calomnioase, aşa cum face Alina Mungiu-Pippidi. Pentru un start tardiv în cursa de ieşire din impostură, îi recomand doamnei Mungiu-Pippidi cartea „Sectanţii”, de Vasile Ernu.

Sigur, rămâne întrebarea din titlu: De ce bate câmpii Alina Mungiu-Pippidi? Ce o mână atât de puternic în luarea unor poziţii dezlânate care nu îi fac deloc cinste? Urmându-i exemplul, aş putea spune că e „stimulată” de tot felul de organizaţii cu intenţii obscure, că este creaţia lui Soros, că are probabil experienţă în legătură cu protestele manipulate de ruşi din precedentele ecologiste. Şi câte alte acuzaţii nu i s-au pus în cârcă... Permiteţi-mi însă, de această dată, să vă las fără un răspuns, pentru că nu am nicio dovadă. Prefer să nu mă cobor la nivelul doamnei Alina Mungiu-Pippidi.

***

Mai multe articole de acelaşi autor, pe www.florinpuscas.ro!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.