Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Hexi Pharma: Ce se feresc să spună membrii comisiei SRI. 'Cartelul' din subteranele Sănătății

mediafax.ro
hexi pharma

Hexi Pharma, controversatele sale contracte  cu statul și modul oneros în care le-a adus la îndeplinire, reprezintă  doar   vârful aisbergului neregulilor  din sănătate, susțin surse parlamentare  din cadrul comisiei SRI  după ce  au consultat  cele  70 de pagini  primite  cu informările  făcute de SRI în domeniu. Realitatea este  mult  mai copleșitoare, numărul firmelor abonate la contracte de acest gen fiind mult mai mare, iar  metodele de câștigare a contractelor , mai mult decât ilegale. Surprinzătoare este  lipsa aproape totală de reacție a autorităților  competente, centrale  și locale, în ciuda celor 500 de sesizări de care au beneficiat din partea SRI în perioada 2011-2016.

Vezi si: Sorina Matei atacă dur Comisie de control a SRI: Nu au făcut nimic

Potrivit  surselor citate  din comisie,   dările de seamă făcute de SRI nu au privit doar Hexi Pharnma , ci și alte  societăți  comerciale abonate la  contractele publice. Atât Hexi Pharma cât și alte societăţi comerciale angrenate  în sistem, ar funcționa ca un cartel care face  legea în județe  atunci când   vine vorba de contractele  cu spitaleleși alte  unități conexe, mai susțin sursele citate.

"Metodele  de asigurare a contractelor erau  diverse:  fie  un  contract erau subcontractat mai multor societăți, scăzându-se astfel pragul până la limita  sub care se poate  face încredințarea  directă, fie  prin acordarea  unor  contracte  preferențiale  prin elaborarea  unui caiet de sarcini cu adresă, care favorizează de bun început numai o  parte  din ofertanții înscriși în cursa  licitației  publice", ne-au explicat aceleași surse, după  consultarea datelor venite de la SRI legate de scandalul Hexi Pharma.

Cum conținutul  informărilor SRI  sunt în continuare ținute  la secret  până și față de ei, membrii  comisiei SRI  caută acum soluții pentru a ridica  măcar  parțial  vălul de pe  practicile contractelor acordate în sănătate. Audierea reprezentanților instituțiilor sesizate în acești ani, de la prefecți, șefi de CJ-uri, primării și  foști miniștri ai Sănătății nu poate   fi făcută de comisia de control a SRI, în lipsa reglementărilor legislative care să le ofere acest drept, însă comisiile parlamentare de resort, adică cele de sănătate de la Cameră și Senat ar putea prelua ștafeta. Din păcate, nu se întrevede  un orizont de timp prea apropiat.  Aleșii sunt mai preocupați de efortul de campanie, drept urmare ambele camere  legislative și membrii lor se află în vacanță electorală până după  alegerile locale din 5 iunie.

În paralel, singura instituție care poate  dispune  desecretizarea  parțială sau totală a conținutului informărilor pe care SRI susține  că le-a făcut cu privire la serviciile Hexi Pharma și al altor firme beneficiare de contracte pe sănătate și efectele  în domeniul infecțiilor interspitalicești, este  Consiliul Suprem  de Apărare al Țării. Depinde doar de SRI sau de Președinție să existe voință instituțională  pentru a se cere acest lucru în cadrul unei viitoare ședințe a CSAT sau totul se va opri  la pasarea răspunderii  către facorii decizionali  din administrația centrală și locală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.