Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul românilor lăsaţi fără copii de statul norvegian: Cum acţionează Ministerul de Externe

familie1

O familie de români acuză de câteva săptămâni statul norvegian că le-a instituţionalizat forţat copiii, pentru simplul motiv că le oferă o educaţie creştină. Cei cinci copii ai familiei Bodnariu se află în îngrijirea instituţiilor norvegiene, după ce, susţine familia, autorităţile i-au acuzat pe părinţi că îi îndoctrinează. În urma unei solicitări formulate de STIRIPESURSE.RO, Ministerul Afacerilor Externe precizează că are în vedere cazul şi asigură asistenţa necesară familiei.

Vezi şi: Au recitat o poezie de la Biserică şi le-au luat copiii: Drama trăită de un român în Norvegia / FOTO

"Cazul familiei respective se află în mod prioritar în atenţia Ministerului Afacerilor Externe român şi a Ambasadei României la Oslo încă din data de 18 noiembrie 2015, când fratele cetățeanului român a semnalat misiunii diplomatice române instituționalizarea forțată a primilor 2 copii ai familiei. Ulterior, toți cei cinci copii minori au fost preluaţi de către reprezentanții autorităților norvegiene", precizează MAE.

Potrivit ministerului, Ambasada României la Oslo a întreprins toate demersurile de asistență consulară posibile în astfel de cazuri, inclusiv prin sesizarea Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia. "

Misiunea diplomatică română a pus la dispoziţia părinților o listă a coordonatelor de contact ale mai multor avocaţi şi traducători de limba română din Norvegia. Părinții au angajat un avocat specializat în soluţionarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă direct în fața instanțelor judecătorești locale și a autorităţilor norvegiene competente în materie de protecţie a copilului", mai informează MAE.

Ambasada României la Oslo a informat și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din România despre acest caz, iar Ministerul Afacerilor Externe a inițiat consultări interinstituționale pentru evaluarea posibilităților de sprijin și intervenție la nivel bilateral, se mai arată în răspunsul MAE.

Potrivit MAE, familia Bodnariu și-a exprimat expres dorința de a nu fi furnizate public detalii referitoare la acest caz, motiv pentru care Ministerul Afacerilor Externe nu este în măsură să furnizeze alte informații. "Ambasada României la Oslo urmăreşte îndeaproape evoluţia cazului şi este pregătită în continuare să ofere asistenţa consulară necesară, în limitele atribuţiilor legale", mai precizează MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.